FIŠ PAPRIKAŠ S DUNAVA

Na Europskom trgu u Zagrebu ispred Mađarskog instituta u večernjim satima 7. rujna širio se miris fiš paprikaša u kojem je plivala riba iz Dunava. Fiš paprikaš je pripreman prema receptu iz grada Baje s obale Dunava koji je drugi put zaredom u Zagrebu održao Dan mađarske kuhinje i predstavio bajai halászlé – riblji paprikaš iz Baje. Uz prezentaciju mađarske kuhinje; kuhanje i kušanje ribljeg paprikaša, na izložbi fotografija izložene su fotografije kojima je prikazan običaj kuhanja paprikaša u Baji, te su predstavljena vina vinarije Aladics iz Baje. Veselom mađarskom glazbog delicije je “začinio” orkestar Čabar iz Baje. Organizator 2. dana mađarske kuhinje je Veleposlanstvo Republike Mađarske u Hrvatskoj stoga je veleposlanik József Zoltán Magyar otvorio događaj kojemu su prirustvovali i predstavnici grada Baje.

U pripremi fiš paprikaša sudjelovao je i Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Peter Sekereš, tajnik VMNMGZ, za kojeg tvrde da je najbolji kuhar među zagrebačkim manjinama. Događaju je prisustvovao i Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, kao i mnoštvo građana koji su uživali u okusima tradicionalnog mađarskog fiš paprikaša i vina.