FILMOM “SHOK” OTVORENI DANI ALBANSKE KULTURE

Prikazivanjem kratkometražnog filma “Shok” u režiji Jamie Donoughua, u Zagrebu su počeli Dani albanske kulture povodom Dana neovisnosti Albanije i Dana utemeljenja Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj. Manifestaciju Dani albanske kulture otvorili su veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, i Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, a prisutni su bili; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednica Udruge Albanki Zagreba DRITA Dorotea Kerni, predsjednik KD “Shkendija” Behar Mullajupi te brojni pripradnici albanske nacionalne manjine.

“Shok/Prijatel” prvi je albanski film nominiran za nagradu Oscar i ocijenjen najvećim uspjehom u povijesti albanske kinematografije. Nominiran je za kategoriju Live Action Short Film.“Shok” podržava Centar kosovske kinematografije, u filmu glume; Lum Veseli, Andi Bajgora, Melihate Qena, Luan Kryeziu, Astrit Kabashi, Xhevdet Jashari, Armond Morina, Aurita Agushi, Sunaj Raça, Eni Cani, Kushtrim Sheremeti, Fisnik Ademi, Besnik Krapi i Ardit Tahiri, a producenti su Eshref Durimishi i Harvey Ascott.

Filmska priča temelji se na stvarnim događajima tijekom rata na Kosovu, dok dva prijatelja ispituju svoje prijateljstvo tijekom borbe za opstanak. Snimljen je u gradu Mitrovici, a njegov producent Eshref Durmishi, koji igra ulogu Dušana, naglasio je kako se prizorima ovog filma pojavljuje dio “putovanja” Albanaca tijekom posljednjeg rata na Kosovu. Ovaj film je nagrađen s 14 nagrada na festivalima.

Dani albanske kulture traju do 26. studenoga, program je umjetnički vrlo bogat, ali bit će riječi i o aktualnoj situaciji na Kosovu o čemu će govoriti Gezim Kasapolli, i dr. sc. Blerim Latifi, profesor iz Prištine. Na programu je i promocija knjige “Albansko pitanje kroz stoljeća” autora Fahri Xharra, koncert AKDH “Shkendija” , a manifestacija završava 26. studenoga izvođenjem albanske drame “Cope cope”.

Organizatori manifestacije Dani albanske kulture su Unija Albanaca u RH, Zajednica AGZZŽ Zagreb, AKDH “Shkendija” Zagreb, i Središnja albanska knjižnica.