DAN ALBANSKE ZASTAVE U ISTRI

Zajednica Albanaca Istarske županije u suradnji s ostalim albanskim asocijacijama koje djeluju u Istri, organizirala je tradicionalnu proslavu Dana albanske zastave, koja je održana u hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Proslavi su nazočili; Uliks Emra, zamjenik veleposlanika Republike Kosovo u RH, Giusepinna Rajko, zamjenica župana Istarske županije, Robert Cvek, dogradonačelnik Pule, Suzana Racan Štern, pročelnica za opće poslove i društvene djelatnosti općine Medulin, Ana Žufić, viša stručna suradnica za mjesnu samoupravu i medije općine Medulin, predstavnici nacionalnih manjina u Istarskoj županiji kao i predsjednici svih albanskih udruga i vijeća koji djeluju u Istri.

U pozdravnim govorima gostiju istaknuta je važnost Dana albanske zastave za sve Albance ma gdje bili, primljene su iskrene čestitke, međutim naglasak je bio na multikulturalnosti koju manjine u Istri žive svakodnevno uvažavajući jedni druge. Različitosti su u Istri shvaćene i prihvaćene kao bogatstvo svih stanovnika koje ponosno pokazuju i dijele međusobno. Također je naglašena i odlična suradnja regionalne i lokalne samouprave s albanskim asocijacijama u Istri što se dokazuje i primjerom u općini Medulin gdje Albanci imaju člana u općinskom Vijeću, to je dr. Afrim Fetai koji je na lokalne izbore izišao kao neovisni nositelj liste birača. Zvijezde večeri, bili su učenici dopunske nastave na albanskom jeziku iz cijele Istre, koji su umjetničkim programom oduševili sve prisutne.

Program je financiran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH, Istarske županije i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.