EJ, ĐURĐEVDAN JE…

Nekoliko stotina Roma okupilo se u zagrebačkom restoranu Zlatna medalja na proslavi Đurđevdana, najvećeg romskog blagdana. Đurđevdan je za Rome simbol proljeća, kretanja, radosti, života…. Proslavu je organiziralo Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba čiji je predsjednik Muhamed Zahirović, zajedno sa svojim zamjenikom Neđatinom Kamberovskim, gostima čestitao blagdan. Za dobro raspoloženje pobrinuo se romski orkestar koji je najprije izveo “Đurđevdan” potom “Đelem, đelem”, romsku himnu, i nastavio svirati i pjevati i po narudžbama slavljenika. Poseban gost večeri zagrebačkih Roma bio je gradonačelnik Milan Bandić koji s tom nacionalnom manjinom svake godine slavi njihov najveći blagdan.

-Nigdje nema takve skromnosti i emocija kao kod Roma – rekao je Bandić i obećao Romima bolje uvjete života, ali ih upozorio i na važnost školovanja djece. Da Bandić drži do obećanja, Romi su se dosad vrlo često uvjerili.

Uz gradonačelnika su na proslavi Đurđevdana bili Elizbeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Željko Zaninović, voditelj Odsjeka za odnose s vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama Grada Zagreba, Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Raško Ivanov, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara i predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ana Dalipovski iz Centra za provedbu integracije u Hrvatskoj i Europskoj uniji, te mnogi drugi. Romi su plesali i pjevali cijelu noć kako to obično biva na njihovim zabavama.