ODRŽANI «MEMORIJALNI DANI ŠEFIKA PEZEROVIĆA I POGINULIH BOŠNJAKA BRANITELJA U DOMOVINSKOM RATU»

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović 6. -7. svibnja 2016. održani su «Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu». Uz supokroviteljstvo Grada Zagreba, organiziralo ih je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića, i u počast svima braniteljima Bošnjacima koji su dali život za Hrvatsku u Domovinskom ratu. Poginulo ih je 1.180, a Šefik Pezerović je prvi hrvatski redarstvenik, Bošnjak, ubijen u Domovinskom ratu.

«Memorijalni dani Šefika Pezerovića» započeli su prije šest godina u organizaciji njegove obitelji. Prije pet godine njihovu organizaciju je preuzelo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a od ove godine, osim Šefiku Pezeroviću, odaje se počast svima poginulim Bošnjacima, braniteljima Domovinskog rata.

Šefik Pezerović je bio policajac u Policijskoj postaji Črnomerec u Zagrebu kad je 1991. dragovoljno otišao u obranu Pounja koje je zajedno s JNA razarala srpska paravojska. Poslije pogibije zapovjednika, Šefik je, kao jedini specijalac u skupini, pokušao izvući suborce iz neprijateljskog obruča. No, kod Struge Banske je teško ranjen u glavu i ruku. Šefik je, s dvojicom ranjenih policajaca Dragom Matijevićem i Ivanom Žalcem, trebao biti prevezen sanitetskim vozilom u bolnicu u Sisak. Vozilo u kojem su bili liječnik Krešimir Šipuš, tehničar Marijan Majstorović i vozač Marinko Čerkez je napadnuto u Kuljanima gdje su svi zarobljeni. Liječnik, tehničar i vozač odvedeni su u logor i poslije razmijenjeni. Ni danas se ne zna što je bilo s ranjenim policajcima Matijevićem i Žalcem, ali je poznato kakve je strahote tijekom zvjerskog mučenja proživio Šefik posljednjih dana života. Istina je izašla na vidjelo nepuno desetljeće nakon Šefikove smrti. Njegov mučitelj Jablan Kejić vozio je u prtljažniku automobila teško ranjenog Šefika po selima Kirišnicu, Jovacu, Šakanlijama i Lotini čiji su se mještani na njemu krvnički iživljavali, a ubijen je 22. srpnja 1991. u Kuljanima. Šefik Pezerović je posthumno odlikovan s nekoliko odličja. Njegov krvnik Kejić je osuđen na sedam godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na pet.

Obilježavanja «Memorijalnih dana» je počelo polaganjem vijenaca u Spomen parku poginulim Bošnjacima ispred Islamskog centra Zagreb, a održana je i tribina o značenju i doprinosu Bošnjaka u Domovinskom ratu Republike Hrvatske. Nakon polaganja vijenaca, Aziz Hasanović, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednik Mešihata, je izrekao molitvu, a Ante Deur, izaslanik predsjednice RH, je uručio odličja kojim je odlikovala Sulju Čehajića i pukovnika Mehmeda Aganovića. Čehajić je dobio Red hrvatskog trolista za osobit doprinos u ratu, a Aganović Red hrvatskoga pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Među nazočnima je bio i Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, Tomo Medved, ministar branitelja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, branitelji Đuro Glogoški i Josip Klemm, te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Na «Memorijalnim danima» bila je i obitelj Pezerović; Šefikovi roditelji Halima i Abdulah, brat Amir i sestra Amira Hamzić Pezerović sa suprugom Asimom, te brojni rođaci i prijatelji.

Program je nastavljen drugog dana sportskim natjecanjem u malom nogometu, šahu, stolnom tenisu i badmintonu za žene u prostorijama Osnovne škole Žitnjak u Zagrebu.