EDUKATIVNI POSJET BELOM MANASTIRU I VUKOVARU

Nema predaje pred koronavirusom, odlučili su članovi Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije te su se tijekom vikenda zaputili u Osječko-baranjsku županiju i Vukovarsko-srijemsku županiju, odnosno Beli Manastir i Vukaovar, gdje su se sastali s predstavnicima nacionalnih manjina koje žive na tome području. Namjera predsjednika Koordinacije, Saliha Huremovića je uspostaviti suradnju s nacionalnim manjinama diljem Hrvatske te su za početak odabrane ove dvije županije. Koordinaciji se pridružila i Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, a osim Huremovića, koji je i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Koordinaciju su predstavljali Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine ZŽ, Ana Vondraček, predstavnica češke nacionalne manjine ZŽ, Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine ZŽ, Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine ZŽ, Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine ZŽ, i Dragiša Pilipović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine ZŽ.

Na susretu s predstavnicima nacionalnih manjina u Belom Manastiru, održanom u Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske, dočekali su ih Oliver Matijević, predsjednik DZMH, i Ferenc Kovač, te je održana tribina na kojoj su razmijenjena iskustva o aktivnostima i položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Na tribini je sudjelovao i Robert Jankovics, bivši saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, i zamjenica gradonačelnika Beloga Manastira Svetlana Žarković. Nakon službenog dijela programa, predstavnici Koordinacije obišli su Etnološki centar baranjske baštine i družili se s gostoljubivim domaćinima. Drugoga dana uputili su se u Vukovar gdje je u Mađarskom domu održan susret u organizaciji Udruge Mađara grada Vukovara čija je predsjednica Rozalija Jakumetović. Na tribini su sudjelovali Milan Pucovsky, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, Tetyana Kochnyeva, predstavnica rusinske manjine VSŽ, Svetislav Mikerević, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ, i predjsednik Vijeća srpske nacionalne manjine VSŽ, Joakim Erdelji, predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine VSŽ i Dara Mayer, predstavnica njemačke nacionalne manjine VSŽ.

Dvodenvno edukativno putovanje završeno je posjetom Gradskom muzeju Vukovara. Salih Huremović je istaknuo kako je ovakav posjet bio vrlo informativan, edukativan i koristan za buduću suradnju manjina s područja cijele Hrvatske koje bi se trebale bolje povezati kako bi zajednički radili na programima koji doprinose čuvanju nacionalnog identiteta.