DRŽAVA NIJE NA IZMAKU

Knjiga Dragutina Lalovića Doba države predstavljena je večeras u Crnogorskom domu u Zagrebu. Radi se o 16. knjizi biblioteke LUČA koju su objavili Disput i NZCH-2020. O knjizi su govorili autor, prof. dr. sc. Petar Popović i prof. dr. sc. Luka Ribarević. Lalović je politolog po struci i sveučilišni profesor koji je do umirovljenja 2013. predavao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Urednik je biblioteke LUČA.

Napisao je: „Doba države nije na izmaku. Duboka strukturna i ideologijska kriza „realnog liberalizma“ te krah svjetskog sustava 2008. nedvosmisleno su upozorenje da sve globaliziranije građansko društvo ne niječe, nego, naprotiv, podrazumijeva regulacijski sposobne političke države, u svoj njihovoj nesvodivoj pluralnosti. Suvremeno uzajamno prožimanje građanskog društva i političke države, dviju sukonstitutivnih sfera slobode čovjeka kao autonomnog subjekta, moguće je shvatiti pod uvjetom da ideju umne države politologijski poimamo kao temeljni političkopravni projekt moderne epohe…“

Promociju je organiziralo Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a prisustvovali su joj Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Ggore „Montenegro“, i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, pripadnici crnogorske manjine i studenti politologije.