DRAMA O BALKANSKIM KREOLIMA, DJECI IZ MIJEŠANIH BRAKOVA

U okviru manifestacije Tjedan Kosova u Hrvatskoj, 12. veljače u Kazalištu Vidra u Zagrebu, igrana je albanska drama Kreolët e ballkanit/Balkanski kreoli, Eksperimentalnog nacionalnog kazališta iz Tirane. Radi se o drami koja govori o kreolima – djeci iz miješanih brakova. U vrijeme bivše Jugoslavije djeca iz miješanih brakova imala su bolje pozicije u društvu i obnašali su visoke funkcije. Na njih se računalo kao nacionalno neopterećene temelje društva, ali da to baš i nije tako pokazao je raspad bivše države.

Drama Balkanski kreoli pisana je 1989., deset godina prije počekta ratnog sukoba na Kosovu i najavila je ono što se u budućnosti događalo između Albanaca i Srba prikazujući dva kreola; Hekurana, albanskog nacionalista kojemu je majka Srpkinja a otac Albanac, i Inspektora, predstavnika vlasti kojemu je majka Albanka i otac Srbin. Njih dvojica fanatično brane svoje stavove koji će dovesti do rata. Treći kreol je Marija, infantilna djevojka koja nema pojma što se oko nje događa. Trudi se preživjeti i zaljubljuje se u Hekurana, jedonoga koji joj daje hranu i ne pokušava ju silovati. Autor i redatelj drame je Enver Petrovci, a glumili su; Agron Shala, Elidon Alika, Kristian Koroveshi, Kriks Duma i Vanesa Petrovci.

Publika je odlično reagirala na dramu, a u prepunoj dvorani Vidre bio je i veleposlanik Kosova Gezim Kasapolli, Riza Poda, veleposlanik Albanije, Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, jednog od organizatora Tjedna Kosova u Hrvatskoj, te brojni zagrebački pripadnici albanske nacionalne manjine.

U organizaciji Tjedna Kosova u Hrvatskoj sudjeluju; Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj »Shkëndija«, Veleposlanstvo Republike Kosovo, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom saboru.