DANI BIJELE TRAKE U ZAGREBU

U srijedu, 31. svibnja 2017. u 18 sati na Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu počinje manifestacija «Dan bijele trake», obilježavanje stradanja Bošnjaka i Hrvata Prijedora, Ljubije i doline rijeke Sane. Na Trgu će aktivisti građanima dijeliti bijele trake i letke, a u 19 sati u Europskom domu Jurišićeva 1 u Zagreb bit će otvorena izložba “Kad je vrijeme stalo” autora dr. sc. Muje Begića i Edisa Vojića. Izložbu čine fotografije satova i drugih sličnih predmeta pronađenih u masovnim grobnicama na području Prijedora i Sanskog Mosta.

Uz autore izložbe, sudjeluje i dr. sc. Rasim Muratović, ravnatelj Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti  i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Nastupit će i glazbeno-poetska grupa Zefir.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji spomena na žrtve zločina koji se dogodio 1992.. Organizator je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji s Europskim domom Zagreb, Udrugom „Hrvatski dom“ Ljubija i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Izložba ostaje otvorena do 7. lipnja 2017..