CRNOGORCI SVEČANO PROSLAVILI LUČINDAN

U Zagrebu su danas, u Studentskom centru, održani 19. Lučindanski susreti i obilježena 170. obljetnica tiskanja «Gorskog vijenca». Budući da se radi o Crnogorcima važnom blagdanu Lučindanu, u spomen na Svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog vladike, brojni pripadnici ove nacionalne manjine Zagreba i Zagrebačke županije prisustvovali su događaju. Hrvatski Crnogorci na ovoj tradicionalnoj manifestaciji svake godine ugoste neki od gradova i općina iz Crne Gore, a ovoga puta grad gost Lučindanskih susreta 2017. bila je općina Šavnik.

Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u obraćanju publici rekao je: – Posebno naglašavam ove obljetnice jer je upravo kontinuitet pokazatelj u prvom redu kvalitete našeg rada i opravdanosti ove manifestacije. Povezujemo Lučindanske susrete uz jednu od najznačajnijih ličnosti crnogorske povjesti Svetim Petrom Cetinjskim, utemeljiteljem moderne crnogorske države, značajnim akterom integrativnih crnogorskih procesa 19. stoljeća, ujedinjenja historijske Crne Gore i brda, povezivanja mora i gora, stvoriteljem zakonodvanog sustava, crnogorskim vladikom i piscem.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Montenegro, koji djeluje u okviru Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, te poznati glazbenici iz Crne Gore. Predsjednik općine Šavnik Mijomir Vujačić darovao je umjetničku sliku organizatorima manifestacije Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb.

Kao pokrovitelj manifestacije prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a u ime Savjeta za nacionalne manjine RH pozdravio ih je predsjednik Aleksandar Tolnauer. Među uzvanicima su bili Dražen Miličković, izaslanik predsjednika Crne Gore, Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, te predsjednici i predstavnici crnogorskih udruženja KPS društva «Morača» Kranj, Zavičajnog društva Plava i Gusinja «Izvor» iz Kranja, Saveza crnogorskih udruženja Srbije i Udruženja Crnogoraca Beograda, Saveza crnogorskih društava Slovenije iz Ljubljane, KUSD Montenegro Bihor iz Jasenica, Crnogorsko društvo «Komovi» iz Maribora i drugi.

Manifestaciji je nazočila i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Vujadin Prelević, predstavnik crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina ZŽ, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i mnogi predstavnici ostalih nacionalnih manjina.

Bio je ovo još jedan iznimno važan događaj koji je Crnogorce Zagreba, Zagrebačke županije i Hrvatske podsjetio na prošlost predaka i tradiciju koju pripadnici te nacionalne manjine u Hrvatskoj brižno njeguju.