CHOPINOVOM GLAZBOM OBILJEŽENA 101. OBLJETNICA NEOVISNOSTI POLJSKE

Povodom 101. godišnjice neovisnosti Poljske, a u organizaciji predstavnice poljska nacionalne manjine Grada Zagreba Walentyne Lončarić, 18. studenog u Hrvatskom društvu skladatelja pijanist Ivan Škreblin održao je koncert klasične glazbe. Na programu su bila djela Frederica Chopina, a prije koncerta Lončarić je pročitala životopis slavnog glazbenika. Chopin je rođen 1810. u Zelazowa Wolva u Poljskoj, a umro je u Parizu 1849. Iz Poljske je otišao zbog školovanja i nikad se više nije vratio kući. No, kao veliki domoljub uvijek se družio s Poljacima u Parizu. Pisao je djela za klavir, a u njegovoj glazbenoj ostavštini je i 17 poljskih pjesama za glas i klvair. Zbog toga su njegova djela izabrana za obilježavanje najvažnijeg poljskog povijesnog datuma.

Škreblin je svirao Chopinova djela Grande valse brillante, Etiude, Nocturno te Polonaise. Ovaj zagrebački profesor klavira završio je Muzičku akademiju u Zagrebu i magisterij klavira kod Pavice Gvozdić, a školova se i kod brojnih renomiranih svjetskih pedagoga V. Pavarana, K. H. Kammerlinga, S. Gadjijeva… Dobitnik je brojnih nagrada i bio je jedanaest godina profesor klavira u glazbenim školama, ali je odlučio približiti klasičnu glazbu javnosti tako da sad svira klavir – na ulici. Škreblin se nije odrekao pedagoškog rada te priprema učenike za ispite u glazbenim školama.

Koncertu su prisustvovali osim pripadnika poljske nacionalne manjine i predstavnici drugih nacionalnih manjina te Oskar Arlant, predstanik talijanske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Galina Kovačiveć, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba.