ČESTITKA – PISMO NACIONALNIM ZAJEDNICAMA I GRAĐANIMA GRADA ZAGREBA

Nacionalnim zajednicama i građanima Grada Zagreba

Naš grad Zagreb, već teško napaćen koronavirusom, u nedjelju 22. ožujka doživio je tešku potvrdu uzrečice kako jedna nesreća nikad ne dolazi sama. Jak potres u trenu je promijenio živote svih stanovnika Zagreba i okolice.

Nadam se da ste svi zdravi i da vam potres nije uzrokovao veće štete i probleme. Teško je u ovakvim vremenima i situacijama naći prave riječi koje bi doprle do svih i na najbolji način izrazile suosjećanje i solidarnost koji su nam sada potrebni kao i vjeru u bolju budućnost koja će nam svakako biti potrebna.

Mnogi ovih dana posežu za tekstovima zagrebačkog književnika Augusta Šenoe. Često se citiraju stihovi njegove pjesme Zagrebu. Lijepo je to i svakako prigodno. No meni se prigodnima, upravo ovih dana, čine riječi kojima Šenoa, u svom romanu Seljačka buna, progovara kroz usta brdovečkog župnika: „Ostajmo na pravoj mjeri kad je dobro, a ne gubimo srca i pameti kad je zlo. Srednji je put najbolji. Ima i na njem jama, trnja i kamenja, al u kojem smrtnom životu nema nesreće? No mirna duša zna da svako dobro, svako zlo ima na ovom svijetu svoj kraj i da svaki dan ne pucaju gromovi.“

Dakle, nama se dogodilo puno toga što, donedavno, nismo mogli niti slutiti. Ali uz određene žrtve i napore to će jednom, nadamo se uskoro, ipak proći. U tome su važni zajedništvo, solidarnost, važno je dati glave skupa a rukama zajedno prionuti radu u obnovi svega što su ove nesreće pokušale srušiti i poremetiti.

Kažu da je Zagreb dovoljno velik da može biti jednom od europskih metropola, ali i dovoljno mali da se u njemu može ugodno živjeti. Ono što prvo pada u oči u njegovom grbu, ali na njegovim ulicama i trgovima, je to da je Zagreb grad širom otvorenih vrata. Gostoprimljiv za sve one dobronamjerne koji žele u njemu živjeti i doprinositi njegovom napretku. Tako su u njemu, uz gostoprimstvo domicilnog hrvatskog naroda, nastale i opstale i različite nacionalne zajednice koje su u njemu našle dom i očuvale svoju kulturu i tradiciju. Grad Zagreb je jedini grad, odnosno jedina jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj, koja se može pohvaliti, kako u njemu žive pripadnici baš svih od 22 Ustavom određenih nacionalnih manjina.

Grad Zagreb se ponosi svojom otvorenošću, multikulturom, multietničnošću i multikonfesionalnošću. Pripadnici nacionalnih zajednica, kao građani Zagreba, ponose se svojim gradom.

Svojim znanjem, zalaganjem i radom, zajedno sa svim sugrađanima, u svakodnevnom životu, doprinose, grade i stvaraju bolje danas i sutra. Svojim kulturnim i prosvjetnim djelovanjem doprinose bogatijoj i raznovrsnijoj kulturnoj baštini Zagreba.

To su radili naši preci, to radimo mi, i upravo u tome trebamo ustrajati. Upravo to treba imati na umu ovih dana. Ako već moramo fizički biti zatvoreni u svojim domovima, duh, volju, želju za boljim sutra nitko nam ne može zatvoriti i sputati.

Iako se čini da će nas u realizaciji naših ranije zacrtanih planova sputavati evidentno smanjeni materijalni i financijski resursi koji, s pravom, moraju prioritetno biti usmjereni na otklanjanje posljedica ove teške situacije, okrenimo se novim planovima, tražimo nova rješenja i društvo u kojem živimo će nas, kao i do sada, pratiti i podržavati.

Možda nikada kao sada nije bilo važnije zbijati vlastite redove, brinuti o svim članovima, svim generacijama svake od naših nacionalnih zajednica. Istovremeno, možda nikad nije bilo važnije djelovati kao odgovorni članovi zajednice u kojoj živimo, kao građani našega Zagreba, kao stanovnici domovine nam Hrvatske. Držimo se zajedno, pazimo na djecu i naše obitelji, pomognimo roditeljima i starijima, radimo na tome da ostanemo zdravi i dobri ljudi.

 

Želim sretan Uskrs onima koji ga slave i puno sreće, mira i zdravlja svima!

 

Juraj Bahnik,

predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba