ČESI U ZAGREBU 95 GODINA IMAJU ŠKOLU ČEŠKOG JEZIKA

Proslava 95. obljetnice osnutka Češke dopunske škole u Zagrebu održana je 18. studenog u  u Češkom narodnom domu u organizaciji Češka beseda Zagreb i pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Češka beseda Zagreb najstarija je češka udruga u Hrvatskoj, osnovana davne 1874. godine, a njena Češka dopunska škola osnovana je prije 95 godina i od 2003. je u hrvatskom obrazovnom sustavu kao predmet Češki jezik i kultura po modelu C, za učenike osnovnih škola u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, a za učenike srednjih škola u X. gimnaziji „Ivan Supek“ u Zagrebu.

Proslavu na kojoj su se okupili bivši i sadašnji učenici i profesori, te uzvanici, otvorila je profesorica Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb. Štokić je govorila o radu Češke dopunske škole od osnutka do danas te zahvalila svima koji su tijekom svih ovih godina njegovali češki jezik i kulturu i prenosili je mlađim naraštajima. Češku dopunsku školu trenutačno polazi 45 učenika osnovne i 24 učenika srednje škole, a nastava se odvija subotom u Češkom narodnom domu, gdje u igraonicu Cvrčak dolaze i predškolci.

Proslavi su nazočili Pavel Duchonja, konzul Veleposlastva Češke u Zagrebu, s obitelji, Nada Zidar Bogadi, viša stručna savjetnica u Službi za manjine i učenike s posebnim potrebama Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Jitka Stanja Brdar, savjetnica za škole s nastavom na češkom jeziku pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, Marija Valek, potpredsjednica Saveza Čeha u RH i ravnateljica Češke osnovne škole Jan Amos Komenski u Daruvaru, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalna manjine Grada Zagreba, Melita Haluga, ravnateljica OŠ S. S. Kranjčević, Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije u Zagrebu, Jarmila Kozak Marinković, upraviteljica Zaklade Rafael Paviček, viši predsjednici Češke besede, te učitelji drugih manjinskih jezika u Zagrebu.