ČESI SU OPLEMENILI HRVATSKU KULTURU

Nekoliko događaja odvijalo se istovremeno na završnici II. dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu koji su se održavali od 8. do 13. svibnja 2017. povodom 80. obljetnice Češkog narodnog doma.

Posljednjeg dana program je bio najbogatiji i višeslojan te prilagođen svim generacijama. Počeo je Danom otvorenih vrata Češkog narodnog doma, nastavio edukativnom radionicom za djecu «Šetnja češkim Zagrebom», potom koncertom Puhačkog orkestra ZET-a, kulturno-umjetničkim programom sekcije Češke besede Zagreb, te završio gastro ponudom u zgradi i dvorištu Češkog narodnog doma.

U ime Češke besede Zagreb, jednog od organizatora II. dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu, nazočne je pozdravila predsjednica Alenka Štokić koja je svima zahvalila na sudjelovanju. Drugi organizator manifestacije je bilo Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba čiji je predsjednik Juraj Bahnik istaknuo da su Česi u Hrvatsku, odnosno Zagreb, došli izgraditi svoje domove, te da su nošeni zajedništvom kakvo je i danas izgradili i Češki narodni dom. Bahnik je na kraju recitirao pjesmu o Zagrebu Augusta Šenoe, hrvatskog književnika, podrijetlom Čeha.

Pokrovitelj II. dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu bio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Zagreba.

Zagrebačkim Česima u goste su došli i članovi Češke besede iz Šipovca, a poslije nastupa sekcije Društva uslijedila je zabava i čašćenje češkim delicijama i tradicionalnim pivom.

U dvorištu Češkog narodnog doma izložena su bila i dva stara automobila proizvedena u Češkoj koji su izazvali veliko zanimanje. No, posjetiteljima, koji ne pripadaju češkoj nacionalnoj manjini, pozornost je privuklo drvo «majka» ukrašeno raznobojnim vrpcama. Radi se o običaju koji prakticiraju češke djevojke koje večer prije 1. svibnja kite drvo i stavljaju ispred kuće privlačeći tako pozornost mladića.

Manifestacija je bila iznimno dobro posjećena, a s pripadnicima češke nacionalne manjine družili su se i njihovi prijatelji drugih nacionalnosti. Nazočan je bio i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, a u

ime Grada Zagreba Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, te Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Ovaj događaj je pokazao koliko brižno Česi njeguju svoju kulturu i tradiciju, ali i koliko su svojim djelovanjem pridonijeli hrvatskoj kulturi. Povijest zajedničkog života Čeha i Hrvata donijela je mnogo dobra i jednom i drugom narodu u zajedničkoj domovini Hrvatskoj, kojoj su Česi, otkako žive na ovim prostorima, dali najbolje što imaju.