DOMJENAK SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA

Tradicionalni domjenak Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića je danas održan u Novinarskom domu u Zagrebu. Nazočne je pozdravio Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a, ističući najvećim problemima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj obrazovni sustav, odnos sa susjedima i gospodarski nerazvoj sredina u kojima povratničke obitelji žive ispod granice siromaštva. Obratio im se i hrvatski premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Vladimir Božović, izaslanik srpskog premijera Aleksandra Vučića, i Furio Radin, saborski zastupnik talijanske manjine.

Među brojnom publikom isticali su se hrvatski ministri; Davor Ivo Stier, Vlaho Orepić, Tomislav Ćorić, Slaven Dobrović, Pavo Barišić, Vlaho Orepić, Gari Capelli, Nina Obuljen Koržinek, te Davor Bernardić, predsjednik SDP-e, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i saborski zastupnik Ivan Pernar, kao i Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova bivše Jugoslavije.

Srpsko narodno vijeće je ovom prigodom dodijelilo godišnje nagrade: nagradu Nikola Tesla dobio je umjetnik i aktivist Prosvjete Novica Vučinić, nagradu Diana Budisavljević, dodjeljuje se za poseban doprinos i pravednost, dobila je pravnica Mirta Trninić, povjesničar Hrvoje Klasnić dobio je nagradu Svetozar Pribičević za unaprjeđenje odnosa između Hrvata i Srba, a stanovnici mjesta Srb dobili su nagradu Gojko Nikolić za doprinos očuvanja vrijednosti antifašizma.

Službeni dio domjenka završen je govorom mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija koji je istaknuo da su ljubav i zajedništvo jedini putokaz ispravnog življenja. I na kraju zlatni novčić iz božićnog kruha pripao je Milanu Bandiću.