BKUD SEVDAH SUDJELOVAO NA FESTIVALU FOLKLORA U TURSKOJ

Članovi BKUD-a Sevdah Zagreb sudjelovali su na Velikom bosanskom skupu – Festivalu kulture i folklora u Turskoj, u mjestu Sakarya. Posjet Sakaryji bio je poseban i nezaboravan događaj prepun novih doživljaja i poznastva. Imali smo priliku upoznati brojne sudionike Festivala iz različitih država Austrije, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Turske te uživati u njihovu prikazu tradicionalnih plesova i glazbe uopće.

Prvi dan našega boravka bio je prilično ispunjen različitim aktivnostima. Jutro je započelo odlaskom do vidikovca gdje smo imali priliku družiti se uz ispijanje poznatoga turskog čaja. Zatim, u pratnji vodiča, posjetili smo spomenik Alije Izetbegovića, kao i džamiju „Bosnalı Hacı Mehmet Çalışkan Camii“. Nakon organiziranoga dijela, na red je stigao obilazak grada koji je uključivao slobodno vrijeme. S obzirom na mnogobrojne atrakcije, lokalne prodavače s raznolikom ponudom i ukusne delicije koje Turska nudi, slobodno vrijeme maksimalno smo iskoristili.

Festival je održan drugoga dana našega boravka u Sakaryji. Ujutro su predstavnici svih udruženja iz Europe i Turske prisustvovali sastanku kojemu je cilj bio međusobno upoznavanje i umrežavanje u nadi dugotrajne suradnje. Kasnije su folklorna udruženja sudjelovala u  mimohodu kroz grad, nakon čega smo se zaputili u dvoranu gdje se manifestacija održavala. Naš se KUD predstavio dvjema koreografijama, Splet igara iz Bosne i Hercegovine te Bosansko posijelo. Po završetku kulturno-umjetničkog dijela programa imali smo priliku uživati i zabaviti se uz Fatmira Sulejmanija i njegov repertoar pjesama.

Putovanje u Sakaryju predivno je  iskustvo za sve nas i ostavilo je neizbrisiv trag u našim srcima. Nadamo se kako će ponovno biti prilike sudjelovati u nečemu sličnom i družiti se s ljudima koje smo upoznali.