ARBANAŠKI GOVOR OVJEKOVJEČEN U UDŽBENIKU

Knjiga ”Udžbenik arbanaškoga govora s arbanaško-hrvatskim i hrvatsko-arbanaškim glosarom” autorice dr. sc. Maximiljane Barančić predstavljena je 20. travnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Na promociji su sudjelovali recenzenti; akademik August Kovačec, prof. emeritus, prof. dr. sc. Bardh Rugova, Ivica Matešić Jeremija, brigadir i pisac, te autorica.

Arbanaški govor je arhaični oblik gegijskog narječja albanskog jezika koji je s Arbanasima stigao u okolicu Zadra početkom 18. stoljeća kamo su se doselili kao izbjeglice iz Skadra u Albaniji. Samo se u Zadru govori arbanaški, a dio tog grada ima i kvart Arbanasi.

Dr. sc. Barančić, Arbanaška podrijetlom, doktorirala je na temu “Leksik arbanaškoga govora u Zadru kao odraz jezičnih dodira” i cilj joj je sačuvati arbanaški od izumiranja. Prema riječima dr. sc. Barančić, tim se govorom služi od 150 do 300 ljudi, oko 500 njih ga razumije, a oko tisuću zna poneku riječ na arbanaškom. Istaknula je da arbanaški, kakav se govori u Zadru, polako izumire i u Albaniji.

Promociju knjige otvorio je Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je događaj organiziralo u suradnji s Kulturno umjetničkim društvom ”Vicko Zmajević” Zadar-Arbanasi, a moderator je bila Melita Orešković, tajnica Vijeća. Od uzvanika događaju su prisustvovali saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova, i Ilir Melo, veleposlanik Albanije. Predstavljanje knjige popraćeno je umjetničkim programom u kojem su Dina Bušić i Melita Ivković otpjevale romantične arbanaške pjesame.