ALBANSKI PISAC I POLITIČAR FATE VELAJ PREDSTAVIO SVOJU KNJIGU U ZAGREBU

U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, 18. ožujka predstavljena je knjiga “Raskrižje” albanskog slikara, fotografa i esejista Fate Velaja. Radi se o autobiografskoj knjizi u kojoj je Velaj opisao svoje imigrantske godine u Austriji u koju je otišao 1991. Velaj je opisao integraciju u austrijsko društvo; kako se stapao sa sredinom u koju je došao, na kakve je probleme nalazio i kako ga je društvo prihvatilo. Poslije nekoliko godina provedenih u Austriji, Velaj se vratio u Tiranu u Albaniju i postao savjetnik za kulturu albanskog premijera Edija Rame te zastupnik u albanskom parlamentu. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Knjigu “Raskrižje” objavio je hrvatski nakladnik Alfa, a književnik Božidar Prosenjak o knjigu je predstavio u ime nakladnika. Prosenjak je podsjetio da su na hrvatski jezik već prevedena djela nekoliko albanskih književnika, a kulturna suradnja dvije zemlje počela je na inicijativu poduzetnika Memetalija Zenunija, predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice, koji je prisustvovao promociji. U ime Zagrebačke županije promociji je prisustvovala Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Žpanijske skupštine, a među uzvanicima bili su i veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Riza Poda i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj uz čiju je potporu knjiga objavljena.

U predstavljanju knjige sudjelovao je i Adem Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, koje je organiziralo promociju na kojoj je glumac Dubravko Sidor pročitao nekoliko ulomaka knjige, te Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zagrebačke županije. Promociju koja je održana na albanskom jeziku vodila je Dorotea Kerni, voditeljica Središnje albanske knjižnice u RH.