ALBANSKA LJETNA ŠKOLA ODRŽANA JE U SELCU

Savjet albanskih učitelja Hrvatske organizirao je prvi put ljetnu školu albanskog jezika i kulture održanu posljednjeg tjedna u lipnju ove godine u Selcu. Sudjelovali su pedeset albanskih učenika koji pohađaju nastavu albanskog jezika i kulture po modelu C iz Zagreba i Zagrebačke županije, Đakova, Slavonskog Broda i Osijeka, uz pratnju učitelja i asistenata. Ljetnu školu financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske prema programu koji je izradio Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj, a voditeljica škole bila je učiteljica Melita Orešković. Program ljetne škole albanskog jezika i kulture namijenjen je učenicima koji pohađaju nastavu albanskog jezika i kulture prema modelu C u osnovnim školama u Hrvatskoj, a obuhvaća dodatna znanja albanskog jezika i književnosti, glazbenu, likovnu i dramsku kulturu, te nudi tematske sadržaje za usmjeren razvoj albanskog nacionalnog identiteta.

Ovaj program, s ciljevima i modernom metodologijom djelovanja, otvoren je i prilagođen za učenike koji iskažu interes za dodatno učenje albanskog jezika i albanske kulture. Škola omogućava proširenje i nadgradnju osnovnih jezičnih, likovnih, glazbenih i dramskih znanja i vještina.

Kroz nove suvremene metode, djeca podijeljena u skupine nastavila su učiti albanski kroz jezične igre, prezentacije, pisanje priča i kazališne predstave. Neki su učenici napisali priče, među kojima su se posebno istaknule priče učenica Melite i Line. Djeca su također izradila vrlo lijepe i kreativne crteže i slike na teme: Albanska narodna nošnja, Moja domovina i ilustracije jedne bajke pod vodstvom učiteljica Melite Orešković i Mendua Imerija. Isticali su se crteži Alzane, Ridole, Arlete, Flore, Melite, Arbëra, Omara, Aline, Diellze, Floranda, Minira, Tahira, Aurore, Lare, Armele. Profesorica glazbe Pranvera Shabani učila je djecu albanske pjesme kao što su: Bakina pjesma. Glumac Leonard Hamitaj radio je s djecom Shkodranom, Vitom, Linom, Melitom, Florandom, Arbrom i Omarom na dramatizaciji Čimi i glupi robot. Učenice Marta i Asja interpretirale su dijelove iz knjige Xjurica. Svake večeri u dvorištu odmarališta Trešnjevka organizirani su koncerti na kojima su djeca pjevala, a osim dječjeg zbora otkriveni su novi talenti; djevojčice Fjolla, Lara i Eltrina pjevale su albanske pjesme. Prikazivani su i albanski filmovi poput Beni ecën vetë koje su djeca pažljivo pratila. Za voditelja tehnike zadužen je bio učenik Florandi. Učenici su zajedno sa svojim profesorima i dva asistenta prošetali prekrasnim primorskim mjestom Selce. Veliku pomoć u ljetnoj školi pružile su i asistentice Besa i Sadife. Zajedno kao velika obitelj proslavili su i rođendan svojega prijatelja Minira. Prema programu učenici su organizirali i sportske igre na igralištu Osnovne škole u Selcu, nogometne utakmice i druge igre. Posljednjeg dana priređena je izložba crteža i slika, učeničkih radova i umjetnički program.

U ovoj ljetnoj školi učenici su stvorili nova prijateljstva s prijateljima iz drugih gradova. Trenutak rastanka bio je vrlo uzbudljiv, učenici su izgrlili jedni druge i profesore, zaželjeli im ugodne praznike i doviđenja i vidimo se u drugim ljetnim školama.