ALBANCI PROSLAVILI DAN ZASTAVE I NEOVISNOSTI ALBANIJE

U organizaciji Unije Albanaca u RH, u hotelu Antunović u Zagrebu 24. studenoga, proslavljen je Dan zastave i 106. godišnjica proglašenja neovisnosti Republike Albanije. U programu je sudjelovalo folklorno društvo AKDH “Shkendija“, a svečanost su nazočnošću uveličali; Riza Poda, veleposlanik Republike Alabnije, Gezim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo, zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, ujedno i izaslanica predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolanuera, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava,

Esad Collaku predsjednik Unije Albanaca, Tom Kačinari, predsjednik Zajednice dragovoljaca Domovinskog rata Zagreb, Behar Mullajupi, predsjednik AKDH „Shkendija“, Shuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, i mnogi predstavnici albanskih udruga u Hrvatskoj. Ova godina posebna i ima simbolku i po tome što se obilježava svenacionalna godina Skenderbega.

Dvorana u kojoj je organizirana svečanost bila je prepuna, pripadnika albanske nacioanlne manjine u Hrvatskoj. Manifestacija je počela intoniranjem nacionalnih himni Hrvatske i Albanije, a o značaju ovog blagdana  prisutnima su govorili; Tom Kačinari, Shuip Ziberi, Esad Čollaku predsjednik Unije, Lekaj Prljaskaj, Kasapolli i Poda.

Dan zastave je sjećanje na dan kad je u herojskoj Vlori, Ismail Qemali 28. studenog 1912. proglasio neovisnost Albanije. Čin proglašenja neovisnosti Albanije bio je velika pobjeda protiv antialbanske politike balkanskih susjeda. Proglašenje neovisnosti Albanije i podizanje stijega u Vlori je zajednička pobjeda albanskog naroda s puškom i perom u ruci, s Kosovom na sjeveru i Čamerijom na jugu. Odlukama Sabora u Vlori albanski narod je dobio pravo da bude slobodan i neovisan zajedno s ostalim narodima na Balkanu i Europi.

Nakon prigodnih govora, na svečanosti je održan zabavni program u kojem je sudjelovalo društvo “Shkendija” izvodeći albanske pjesme i plesove, te pjevačica Lindita Mjekiqi i pjevač Visar Peja s glazbenim orkestrom Ilira Sobe. Svečanost je potrajala do dugo u noć.