I PRIPADNICI MANJINA GINULI SU ZA VUKOVAR

Povodom 27. godišnjice tragedije Vukovara te okupacije i masakra stanovnika Laslova, sela između Osijeka i Vukovara s većinskim mađarskim i hrvatskim stanovništvom u kojem je ubijeno 48 mještana, a deset ih je nestalo, žrtvama su 24. studenoga odali počast polaganjem vijenaca predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije.

U Laslovu su vijenci položeni na spomenik braniteljima Domovinskog rata koji su selo branili 152 dana prije nego što ga je bivša JNA zajedno s pripadnicima paravojnih srpskih postrojbi opkolila. U selo su ušle srpske paravojne postrojbe i klale stanovnike, a među prvima žrtvama Laslova bile su tri starice. Osim predstavnika Koordinacija, na polaganju vijenca u Laslovu bili su i predstavnici hrvatskih državnih institucija, ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predstavnici braniteljskih udruga i predstavnici veleposlanstva u Hrvatskoj.

Ovo je prvi puta da su Koordinacije vijenac položile u Laslovu. Svake godine tradicionalno odaju počast žrtvama Vukovara, te su tako i ovoga puta položili vijenac na Memorijalnom groblju i posjetili Bolnicu koju su agresori tijekom tri mjeseca stalno granatirali i iz koje su nakon okupacije odveli ranjenike i smaknuli ih na Ovčari. Grad Vukovar branili su i pripadnici nacionalnih manjina s toga područja te su mnogi od njih dali život na prvoj crti bojišnice, dok su mnogi ubijeni u logorima.

Tri mjeseca 1991. trajala je opsada Vukovar koju je vodila bivša JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama. Grad je do temelja razrušen, poginulo je više od tri tisuće civila i hrvatskih branitelja. Nakon pada grada 18. studenoga 1991. bivša JNA je zarobila mnoge Vukovarce; ranjenike, branitelje, žene, djecu i starce. Mučili su ih, silovali, ubili na najokrutniji način te pokopali u masovnim grobnicama. U jednoj od njih, pronađenoj 1996. na Ovčari bilo je pokopano 200 ranjenika odvedenih iz vukovarske Bolnice.

O tragediji Vukovara i stradanju njegovih stanovnika u Domovinskom ratu svjedoči oko tisuću bijelih križeva na Memorijalnom groblju, radi se o žrtvama pronađenima u masovnim grobnicama. No još uvijek se traga za tristotinjak nestalih Vukovaraca i vukovarskih branitelja, među kojima je i Jean-Michel Nicolier, Francuz koji je dragovoljno branio Vukovar i koji je na nakon zarobljavanja u vukovarskoj Bolnici mučen i ubijen na Ovčari. Najveći svjetski vojni stratezi dive se hrabrim vukovarskim braniteljima koji su slabo naoružani branili opkoljeni grad 87 dana, a iako je svijet bio zgrožen tragedijom Vukovara zločinci još uvijek nisu kažnjeni. Tako tragedija Vukovara i danas traje, dok god su zločinci na slobodi ponižene su i mrtve i žive žrtve srpske agresije.

O strahotama koje su Vukovarci proživjeli predstavnicima Koordinacije svjedočila je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja ‘Vukovarske majke’ i logorašica srpskog logora s kojom su posjetili Bolnicu. Ispred Koordinacije vijence su položili; predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije Imbro Berkeš i potpredsjednica Sanela Kantarević i Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara Hrvatske. Počast žrtvama Vukovara odao je i Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, koji to čini svake godine u ime organizacija koje predstavlja. Ove godine Koordinaciji vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije u posjetu Vukovaru pridružili su se i predstavnici Općine Gradec s područja te županije.