ALBANCI POSTAVILI VIJENAC NA SPOMENIK ANDRIJI KAČIĆU MIOŠIĆU

Hrvatsko albansko društvo prijateljstva i Veleposlanstvo Republike Albanije u RH su 20. prosinca 2016. na križanju Ilice i Mesničke ulice, povodom 260. obljetnice izdanja djela „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ u kojem je opjevan najveći albanski heroj Gjergj Kastrioti-Skenderbeg, postavili spomen vijence odajući počast velikanu, hrvatskopučkom pjesniku i franjevcu Andriji Kačiću Miošiću.

Ilir Melo, veleposlanik Republike Albanije u RH, je istaknuo da su prijateljski odnosi između Albanaca i Hrvata jedinstveni u povijesti te da je naša zajednička građanska dužnost da istaknemo i promoviramo povijesna djela i osobe koje su radile na zbližavanju dva naroda kroz stoljeća. Kačićevo djelo se nalazi u značajnijim knjižnicama u Republici Albaniji.

U ime Hrvatsko albanskog društva prijateljstva Ljiljana Koci, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske “Dea“ zahvalila je na inicijativi ove svečanosti Mirjam Deponte, predsjednici Hrvatsko albanskog društva prijateljstva. Koci je istaknula da je Kačićevo djelo „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“, jedno od najvrijednijih djela hrvatske književnosti 18. stoljeća i da je, osim značajnog opusa o Skenderbegu, najvećem nacionalnom albanskom heroju, prožeto snošljivošću i pozitivnim stavom prema svim narodima, čak i onima u zavadi, i da se s razlogom njegov spomenik nalazi u središtu Zagreba.

U čast Kačićevog lika i djela pročitani su stihovi na hrvatskom i albanskom jeziku. Sudionici svečanosti bili su članovi albanskih udruga koje djeluju u Hrvatskoj i građani grada Zagreba.