ALBANCI ODALI POČAST FRA ANDRIJI KAČIĆU MIOŠIĆU

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA je 9. rujna polaganjem vijenca na spomenik fra Andrije Kačić Miošića, koji se nalazi na križanju Ilice i Mesničke ulice u Zagrebu, odalo počast hrvatskom piscu koji je u svojem djelu Razgovori ugodni naroda slovinskoga opjevao albanski narod i najvećeg albanskog nacionalnog heroja Gjergja Kastriotija – Skenderbega.

Čitanjem stihova iz Razgovora manifestaciju je otvorila Valentina Mrijaj, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA. Albansko-hrvatska umjetnica Ljiljana Koci istaknula je kako su prijateljski odnosi između Albanaca i Hrvata jedinstveni u povijesti, te je važno da se u svakoj prilici istaknu osobe koje su dva naroda zbližavali kroz stoljeća, a fra Andrija Kačić Miošić zasigurno jedan od njih. Također je napomenula kako se u središtu Zagreba nalaze ulice značajnih osoba koje su povezivale albanski i hrvatski naroda: Ljudevita Gaja, Milana Šufflayja i Ivana Kukuljevića Sakcinskoga koji je napisao dramu o Skenderbegu a koja se čuva u Državnom arhivu Hrvatske.

Potporu za polaganje vijenca DEA-i dali su Savjet za nacionalne manjine RH, te veleposlanstva Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Događaju su prisustvovali Alma Kasa iz Veleposlanstva Albanije, Martin Berishaj, veleposlanik Kosova, Milaim Fetai veleposlanik Sjeverne Makedonije te saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj koji su održali prigodne govore. Manifestaciji su, uz hrvatske pisce i pjesnike, prisustvovali i predstavnici udruga, te građani grada Zagreba.

 

Tekst sufinancira Savjet za nacionalne manjine RH.