ALBANCI DOBILI DOM KULTURE U KARLOVCU

U Karlovcu je danas svečano otvoren Albanski kulturni dom u kojem će zajednički djelovati Zajednica Albanaca Karlovačke županije i Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Karlovca. Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj povodom otvorenja doma je izjavila:

-Nakon desetljeća uspjeli smo ostvariti naš san i osnovati Kulturni centar Albanaca u Hrvatskoj. Moj cilj i misija kao saborske zastupnice jest da i Albanci, kao i druge nacionalne manjine, imaju zajedničku kuću gdje će njegovati svoju kulturu, tradiciju i čuvati svoj identitet.

Lekaj Prljaskaj je sudjelovala na okruglom stolu o položaju albanske nacionalne manjine u Karlovačkoj županiji održanom nakon svečanog otvorenja doma, na kojem su sudjelovali i gradonačlenik Karlovca Damir Mandić te Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj. Svi su oni naglasili važnost međusobne tolerancije i suživota. Ipak Lekaj Prljaskaj je istaknula da, prema njenom osobnom mišljenju, kad se govori o položaju Albanaca u Hrvatskoj još nisu postigli željeni nivo čuvanja kulture i tradicije.

-Ono što nas najviše zabrinjava je naša integracija u hrvatskog društvo. Albanci su tijekom Domovinskog rata dali veliki doprinos obrani Hrvatske, ali kad je trebalo ostvarivati naša prava naišli smo na prešutni otpor od strane države. Tijekom Domovinskog rata dali smo najviše dragovoljaca kao manjina, a tijekom mira radili smo na tome da razvijamo gospodarstvo. Kao što je poznato Albanci su obrtnici i bave se različitim djelatnostima što znači da pune državni proračun. Sad dolazi nova generacija mladih Albanaca rođenih u Hrvatskoj koja se školuje i pitanje je njihova integracija u hrvatskoj društvo. Znamo da je kriza zapošljavanja, ali trebamo raditi na tome da naša djeca rade posao za koji se školuju – kazala je Lekaj Prljaskaj.

Albanski kulturni dom otvorili su; Besir Ziberi, predsjednik Zajednice Albanaca Karlovačke županije, Lekaj Prljaskaj, Collaku, Mandić, Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, Riza Podi, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj, a svečanosti su prisustvovali Bahrija Sejfić, zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Elvira Isufi, opunomoćena ministrica Veleposlanstva Albanije, te brojni pripadnici albanske nacionalne manjine od najmlađih do najstarijih.