ALBANCI ČUVAJU IDENTITET UČENJEM MATERINSKOG JEZIKA

Od 8.-10. prosinca 2017. održava se Regionalni seminar učitelja dopunske nastave na albanskom jeziku iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke, Italije i Grčke. Otvoren je 8. prosinca u hotelu Phoenix u Velikoj Gorici, a održava se pod pokroviteljstvom saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, a u organizaciji Ministarstva dijaspore Republike Kosova, Savjeta albanskih učitelja u Hrvatskoj, Unije Albanaca u Hrvatskoj, Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije u suradnji s udrugama učitelja iz Austrije, Njemačke, Italije, Grčke i Slovenije.

Prisutnima su se obratili zamjenik ministra za dijasporu Republike Kosova Faruk Nura, predstavnik Ministarstva obrazovanja Kosova Nuhi Gashi, predstavnici veleposlanstva Albanije i Kosova, Ermina Lekaj Prljaskaj, predstavnik lokalne uprave, predstavnici Ministarstva obrazovanja Hrvatske, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj, predstavnik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te predsjednici udruga učitelja; Hazir Mehmeti iz Austrije, Ragib Thaqi iz Italije, Alma Bejtullahu iz Slovenija, Mustafe Krasniqi iz Njemačke i Merita Hida Ymeri iz Grčke.

Seminar je počeo u opuštenoj atmosferi umjetničkim programom dobrodošlice; recitalom učenika nastave na albanskom jeziku, monologom koji je izveo Leonard Hamitaj, glumac Albanskog dramskog društva Mergimtari u Hrvatskoj, te plesom folklorne skupine KUD-a Dučec.

Albanska škola u dijaspori bila je tema drugog dana seminara, a o njoj su govorili; Ymer Avdiu, Ragip Thaqi, Miradije Berishaj, Alma Bejtullahu, Melita Oreshkoviq, učiteljica albanskog jezika prema modelu C u Hrvatskoj, Merita Hida-Ymeri i Mustafe Krasniqi.

O stručnim temama iz područja metodike nastave jezika govorili su Nada Zidar-Bogadi, viša stručna savjetnica Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, Andrija Kuric, savjetnik za nastavu na slovačkom jeziku iz Osijeka, Nuhi Gashi, MOZT iz Prištine, prof. dr. Maksimiliana Baranačić iz Zadra, Vera Xhafa-Haliti iz Slovenije, Blerta Avdia iz Tirane, Albanija, Bajram Desku iz Italije, Merita Ymeri i Eva Paloka te Miradije Berisha iz Beča.

-Ovaj seminar je od vrlo velike važnosti za albansku dijasporu koja je integrirana u društvo, ali čuva svoj identitet kroz jezik, kulturu, tradiciju i običaje. Vrlo je važno podržati i učitelje i učenike dopunske škole albanskog jezika i zbog toga sam ovdje prisutna – izjavila je Lekaj Prljaskaj.

Organizatorica seminara Melita Oreshkoviqi, učiteljica albanskog jezika u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, i tajnica Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, izjavila je da upoznavanje i povezivanje učitelja albanskoj jezika u dijaspori ima veliki značaj zbog razmjene iskustva i informacija, te budućnosti dopunske škole albanskog jezika bez kojeg se ne može sačuvati nacionalni identitet.

Uz Lekaj Prljaskaj, seminaru su nazočili predsjenik Vijeća albanske nacionalne manjine Istarske županije Viktor Ramaja, njegov zamjenik Selim Mulliqi, zamjenik veleposlanika Kosova u Zagrebu, zamjenik veleposlanika Albanije u Zagrebu, predstavnici ministarstva kulture Kosova, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije Adem Zenuni, predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, i Snježana Ruklić, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice.

Seminar će biti zaključen posjetom sudionika Muzeju Turopolja, sudjelovanjem na koncertu povodom proslave Dana Koordinacije vijeća i predstavništva nacionalnih manjina Grada Zagreba te turističkim posjetom Zagrebu.