80. OBLJETNICA IZDAVANJA ZBIRKE POEZIJE KOČE RACINA

U ponedjeljak, 18. studenog 2019. u 18 sati, u Pop-Up Kino, Ul. 151. samoborske brigade HV 1, Samobor, odrat će se proekcija igrano-pjesničkog filma o Koči Racinu “Elegija za tebe” .

U četvrtak, 21.1studenog u 18 sati, u Češko besedi Zagreb, Šubićeva 20, Zagreb, održat će se tribina o Koči Racinu “Gdje počinje legenda o Racinu” na kojoj će govoriti prof. dr. sc. Vasil Tocinovski, Skopje, Makedonija “Racinologija”, i dr. sc. Slavčo Koviloski, makedonski pjesnik, esejist, književni kritičar i povjesničar.

U subotu, 23.studenog u 15 sati, u Samoborskom muzeju, Livadićeva 7, Samobor , bit će polaganje vijenaca ispred biste makedonskog pjesnika Koče Racina i otvorenje izložbe fotografija o Koči Racinu, te predavanje o životu i djelu Koče Racina. Predavači: prof. dr. sc. Vasil Tocinovski i dr. sc. Slavčo Koviloski. Nastupit će pjevačka grupa “Momi biserni” pod vodstvom Safiudina Alimoskog. Recital poezije Koče Racina izvest će članova literarno-dramske grupe “Lenka”, a bit će i radionica makedonskog jezika za odrasle.

Program se izvodi u okviru kulturne manifestacije 80. obljetnica izdavanja zbirke poezije Koče Racina. Organizatori su Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD “Ohridski biser” Zagreb, a pokrovitelji Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije i Samoborski muzej.