ŽIVOT S ALBANCIMA PRETOČEN U KNJIGU

Neobičan gost posjetio je večeras Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića u Zagrebu i upriličio književni razgovor s ljubiteljima književnost. Radi se o crnogorskom piscu Jovanu Nikolaidisu koji je promovirao svoju knjigu “Albanci i ja”. Knjiga je nastala na piščevu iskustvu života s Albancima; odrastao je u Ulcinju gdje je naučio albanski jezik, upoznao albansku kulturu, družio se s Albancima te opisao svoj i život svoje obitelji.

Jovan Nikolaidis je etnička mješavina Grka, Crnogoraca i Albanaca, a veliki dio života proveo je i u Sarajevu, no uvijek se vraćao Ulcinju i Crnoj Gori. O iskustvu života u zajednici s Albancima razgovarao je sa saborskom zastupnicom Erminom Lekaj Prljaskaj koja mu je bila sugovornica na promociji te pokroviteljica iste. Nikolaidis je najprije pisao poeziju, prva knjiga koju je objavio je “Pjesme s pogledom na nju”, potom i prozu. Dosad je napisao petnaest knjiga, a nada se da će ih biti još. Utemeljio je “Kroniku”, prvu reviju na albanskom jeziku u Crnoj Gori, osnovao je Ogranak Matice crnogorske u Ulcinju i član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Promocija je održana u organizaciji Zajednice Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije čiji je predsjednik Sejfudin Prekazi prisustvovao događaju, kao i Esad Collaku, predsjenik Unije Albanaca RH, te članovi Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.