ŽELIMO PREDSTAVITI ONO ŠTO JE OSTALO OD NAS

Otvorenjem izložbe Remek djela iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb 20. listopada u Galeriji Kranjčar u Zagrebu započelo je obilježavanje Europskog dan židovske kulture i baštine. Manifestacija će trajati do 3. studenoga, a na programu su promocija knjiga, prikazivanje filmova i koncert.

Izložbu su predstavili predsjednik Židovske zajednice Ognjen Kraus,  kustosica Muzeja židovstva u Zagrebu Mira Wolf i Mladen Lučić, kustos izložbe. Izložene su slike, skulpture i keramika, a tijekom izložbe bila je i projekcije filmova HRT-a, San i Krik, zajedničkog podnaslova Likovna umjetnost Židova iz Hrvatske čiji su autori Tonko Maroević i Mira Wolf.

-Lijepo se naći u okruženju ovih slika gdje je jedan presjek onoga što se događalo u drugoj polovici prošloga stoljeća do danas. Veseli me da vidim slike Hermana i Steinera te ostalih velikana prošloga stoljeća, ali i mladih. Europski dani židovske kulture i baštine trebali bi se događati prvi vikend u rujnu, ali smo to posljednjih godina promijenili. Isto tako, nije to jedan dan, nego nekoliko dana i ne priređujemo ih samo za članove općine i naše prijatelje nego i za građanstvo grada Zagreba. Želimo predstaviti ono što je ostalo od nas – rekao je Kraus.

Kustosica Wolf rekla je da joj je drago da se posljednjih godina povećava interes za židovsku baštinu i kulturu. -U preko trideset zemalja Europe to je jednodnevni događaj, ali mi smo ga pretvorili u višednevni, u festival koji ima više izričaja u multimediju – izjavila je Wolf. Prema Lučićevim riječima, izložba predstavlja zbirku donacija te se zbog toga ne može u pravom smislu klasificirati u umjetničke kategorije.

-Pokazuje presjek židovskih umjetnika koji su stvarali u Zagrebu i Hrvatskoj od prošlog stoljeća do danas. Kao i svaka zbirka ima nekoliko eksponata koji su stožerni nositelji kao što su Hermanove slike i Steinerovi crteži koji su bili ključni u formiranju moderne u Hrvatskoj – rekao je Lučić.

Manifestacija će se nastaviti 25. listopada promocijom knjige dr. sc. Melite Švob Židovi u vrijeme rata i poraća, 27. listopada promocijom filma Židovski arhitekti graditelji modernog Zagreba, autorica Mire Wolf i Edde Dubravec, te 3. studenoga koncertom Mire Ungara prigodom 65. godišnjice njegova umjetničkog djelovanja. Ungar će izvoditi hitove poznatih svjetskih skladatelja židovskog podrijetla.