ZAJEDNO SMO NAPRAVILI VJETRENJAČE I IDEMO NAPRIJED I TO JE VEOMA VAŽNO

Proslavu Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, održanu 8. prosinca u KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu, otvorio je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, koji je podsjetio na postavljene ciljeve koji su tijekom ove godine ispunjeni.

– Dragi prijatelji, mnogo stvari se dogodilo u ovih godinu dana jer se nalazimo u vremenu u kojem se sve brzo odvija, neke stvari idu naprijed, neke nazad, a što se tiče nacionalnih manjina jasno je da sve nije idealno. Ali upravo danas svjedočimo o onome što smo zadali sebi davne 2002. godine ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina da manjine sudjeluju u kulturnom, javnom i političkom životu. Toga smo svjedoci ovdje. Jesmo li zadovoljni time, govorim o cijeloj Hrvatskoj? Nismo. Jesmo li mogli bolje? Jesmo. Jesu li nam omogućili da bude bolje? Nisu baš neki. Zato je Grad Zagreb jedan od onih koje ističem i ovdje, i kad smo u inozemstvu, kao primjer i dokaz da upravo sustav vijeća, predstavnika i koordinacija može saživiti i dati rezultate što je ovdje razvidno. Moram reći da je ove godine Vlada RH, u ime naših pregovora, sredstva za rad nacionalnih manjina digla za 21,35 posto i došli smo na svotu koju nikad nismo imali – to je 43.775.000 kuna. To nije bilo lako, ali moram reći da ste i vi zaslužni za to jer bez rada udruga, vijeća i svega onoga što mi prezentiramo ne bi se moglo to ispregovarati. Danas imamo uvjete bolje nego što smo ih ikad imali u tome dijelu kulturne autonomije. Međutim, nalazimo se u periodu predizbornom, izbornom, a onda ima i onih koji u pluralnom društvu smatraju da su prava nacionalnih manjina previsoka i da nacionalne manjine imaju preveliku ulogu u javnom, političkom i društvenom životu. Jedna kineska poslovica kaže „kad puše vjetar napravi zid”. Zajedno smo napravili vjetrenjače, idemo naprijed i to je veoma važno. Čestitam vam ovaj Dan i želim sretnu Novu godinu i Božić i ono što sebi sami želite – rekao je Tolnauer.

Nakon Tolnauera za govornicu je stao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te izjavio: – Za razliku od drugih koji pričaju o multikulturalnosti i multietičnosti mi u Zagrebu to živimo. Nacionalne manjine nisu problem, one su rješenje. I to je moj najveći projekt na koji sam osobno ponosan. Čestitam vam Dan Koordinacije.

Prisutnima se obratio i Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije, koji je pozdravio uzvanike među kojima su bili saborski zastupnici manjina, predstavnici državnih i gradskih institucija i veleposlanstva te članovi manjinskih udruga, vijeća i predstavnici.

– Okupili smo se kako bismo rekli hvala građanima Zagreba i Lijepe Naše za prijateljstvo i svekoliku potporu koju nam pružaju u ostvarivanju naših prava i našem radu na očuvanju naših kulturnih, jezičnih, vjerskih i drugih posebnosti, koje prihvaćaju kao dio naših zajedničkih društvenih vrijednosti. Okupili smo se kako bismo rekli i da nije sve idealno, da ima problema, ali da ćemo ih kao i dosad rješavati otvorenim dijalogom, poboljšanjem propisa i prakse, da ćemo naprimjer, ako ne prije, a ono barem do idućeg Dana Koordinacije, u potpunosti riješiti pravni status naših kolega predstavnika nacionalnih manjina- rekao je Bahnik.

U svečanom programu koji je vodila Karmela Vukov Colić bošnjačku manjinu predstavljao je zbor Bulbuli, Mađare je predstavljao podmladak glazbene sekcije „Ady Endre”, Daniela Petkoska predstavila je makedonsku manjinu, a folklorne skupine „Zagrebačko sunašce” i „Jeteliček” Češke besede Zagreb predstavljale su češku manjinu, zbor Montenegro predstavljao je Crnogorce, a Slovence tenor Matic Zakonjšek, uz pratnju na klaviru Dore Iveković. Koordinaciju svoj Dan tradicionalno obilježava 10. prosinca, kad se obilježava i Mađunarodni dan ljudskih prava, čini dvadeset manjina.