ZAJEDNICA TALIJANA U ZAGREBU PROSLAVILA 10. OBLJETNICU

Zajednica Talijana u Zagrebu je 25. ožujka 2017. obilježila 10 godina postojanja. Daniela Dapas, predsjednica Udruge, pozdravila je nazočne i istaknula zbog čega je osnovana Zajednica Talijana u Zagrebu i čime se bavi. Nakon uvodnog dijela, program je nastavljen u zabavnom tonu; zbor je pjevao talijanske pjesme, a nastupili su i najmlađi Talijani. Nastupio je dječji zbor OŠ Ljubljanica, Talijanska zajednica iz Lipika, kao i djeca iz Zajednice Talijana u Zagrebu.

U obilježavanju 10. obljetnice osnutka Zajednice Talijana u Zagrebu, sudjelovao je i saborski zastupnik i predsjednik Talijanske Unije Furio Radin, savjetnik u Veleposlanstvu Italije u RH Daniele Borelli, potpredsjednik Narodnog učilišta u Trstu Mauele Braico, Ljiljana Klašnja, voditeljica Službe za civilno društvo u Uredu gradonačelnika Grada Zagreba, predstavnici Odsjeka za talijanistiku filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te brojni predstavnici ostalih nacionalnih manjina s područja Grada Zagreba. Među nazočnima su bili Oskar Arlant, predstavnik talijanske nacionalne manjine grada Zagreba, i potpredsjednik Zajednice Talijana u Zagrebu, Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj, te potpredsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Vladimir Bali, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Milanka Bulatović, zamjenica predsjednika Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, te drugi.

Zajednica Talijana u Zagrebu od svojeg osnutka okuplja Talijane koji su u glavni hrvatski grad došli iz Istre, Dalmacije i ostalih dijelova Hrvatske, a bavi se čuvanajem nacionalnog identiteta, kulture i tradicije, nakladništvom te organizira nastavu učenja talijanskog jezika.