ZAGREPČANI NOSILI BIJELE TRAKE U SPOMEN NA BOŠNJAČKE I HRVATSKE ŽRTVE PRIJEDORA I OKOLICE

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan je završni dio manifestacije Dani bijele trake u spomen na bošnjačke i hrvatske žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru, Ljubiji i dolini rijeke Sane 1992. u BiH.

Građanima su dijeljene bijele majice s natpisom Dani bijele trake, bijele trake i promidžbeni materijal o stradanju Bošnjaka i Hrvata Prijedora i okolice. Manifestacija je nazvana po bijelim trakama koje su Bošnjaci i Hrvati morali nositi oko ruke i na svoje kuće staviti bijele plahte 1992.. Zagrepčani su pokazali veliko zanimanje i sućut za žrtve u spomen kojih se već četvrtu godinu odvija manifestacija Dani bijele trake.

Svijet je doznao o golgoti Bošnjaka i Hrvata u tome kraju, u kojem uopće nije bilo ratnih djelovanja, kad su novinari svjetskih medija u ljeto 1992. snimili ispaćene, izgladnjele i premlaćene logoraše u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju među kojima je bilo i žena nad kojima su se seksualno iživljavali srpski vojnici. U Prijedoru, Ljubiji i okolnim selima je u samo tri mjeseca ubijeno 3.173 civila među kojima 102 djece i 268 žena.

Među njima je i 186 Hrvata, od kojih je 68 ubijeno u selu Briševo 24. i 25. srpnja 1992. što je najveći broj stradalih hrvatskih civila na jednom mjestu u cijeloj BiH. A među 102 ubijene djece prijedorskog kraja je i petero hrvatske.

S područja općine Prijedor je protjerano više od 52.000 ljudi, a dio ih je ubijen i završio u masovnim grobnicima. Sudbina mnogih je nepoznata te je pretpostvka da je broj ubijenih mnogo veći kao i broj masovnih grobnica.

Srpske vlasti u Prijedoru ne priznaju zločin i odbijaju izdati dozvolu za gradnju spomenika žrtvama. Iako je Haški sud osudio 37 ratnih zločinaca iz Prijedora, srpska vlast i stanovništvo Prijedora i okolice ponaša se kao da se ništa nije dogodilo, a povratnici su građani drugog reda.

Organizator Dana bijele trake u Zagrebu je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s udrugom Hrvatski dom Ljubija i Udruženjem Prijedorčanki „Izvor“. Manifestacija Dani bijele trake u Zagrebu se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je bio na Trgu, kao i Elizabeta Knorr, voditeljica službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba.

U ime Bošnjaka bio je Ekrem Bećirović, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, te članovi Vijeća Kemal Bukvić i Mirsad Srebreniković. Nazočili su i pjesnik Enes Kišević, glazbenik Ismet Kurtović, članice zbora Bulbuli i drugi.