ZAGREBU S LJUBAVLJU, MANJINE

Paviljon na Zrinjevcu u Zagrebu danas je bio središnje mjesto manifestacije Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba u kojoj je sudjelovalo 17 nacionalnih zajednica; albanska, austrijska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska i ukrajinska koje su predstavile svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, tiskovine te autohtona jela. Prije nego što je Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, otvorio manifestaciju, orkestar Gradske muzike Kotor iz Crne Gore svirajući budnice prošao je između 17 štandova manjina. Za orkestrom, koji je odsvirao nekoliko budnica i ispred Paviljona, stigla je publika; oni koji su ciljano došli na proslavu, ali i prolaznici koje je privukla glazba, šarenilo boja i mirisi tradicionalnih jela. Ovoga puta, od 18 nacionalnih manjina koliko ih živi u Zagrebu, na Danu nacionalnih manjina nisu sudjelovali Židovi jer je subota njihov blagdan tijekom kojeg samo svetkuju. No, zato su se, obilježavanju ovoga Dana, a ove godine je to osmi put zaredom, ostalim manjinama priključili i Srbi koji su dasad nekoliko puta izostali. A tu nacionalnu manjinu najbolje je predstavio folklorni ansambl iz Vojnića. Radi se o vrlo mladim djevojkama i mladićima, među kojima je bilo i djece, koji su u čak dva navrata plesali srpske narodne plesove za što ih je publika nagradila velikim pljeskom. Otvarajući manifestaciju Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba, Mišković je pozdravio sudionike programa, predstavnike institucija i gradonačelnika, te rekao da u Zagrebu živi 5,26 posto pripadnika nacionalnih manjima.

– Danas predstavljamo 17 nacionalnih manjina, od kojih će deset izvesti program. Manjine su sudjelovale u izgradnji Zagreba, a cilj ove naše manifestacije je da ukažemo na to i promoviramo svoj identitet i tradiciju narodnom nošnjom, kulturom i kuhinjom – rekao je Mišković.

Okupljenima se obratio i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, koji je uz Grad Zagreb, omogućio organiziranje ovog događaja.

-Velika mi je čast danas vas pozdraviti u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, i to u ovom času u kojemu bi nam neki uzeli slobodu koju smo dobili. Zato mi je posebno drago da smo ovdje svi zajedno. Ovaj grad ima veliku povijest, kao i mjesto na kojem se nalazimo. Ako se okrenete oko sebe gotovo da imate povijest nacionalnih manjina. Zato imam potrebu u ime Savjeta i osobno zahvaliti se Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću, koji u trenucima koji su politički uzburkani po pitanju prava nacionalnih manjina i njihove zastupljenosti, provodi ono što je u Europi i u svijetu priznato a to je integracija svih u jedno društvo. Drago mi je da je objavljena knjiga «Nacionalne manjine u Zagrebu» i preporučam da je pročitate. Možda će i onima koji nisu tako upućeni ili su zavedeni na neki način biti jasnija povijest i Zagreba i Hrvatske – rekao je Tolnauer.

Za govornicu je izašao i gradonačelnik Milan Bandić. -Svima onima koji bi htjeli profitirati na pravima nacionalnih manjina, o kojima govorim kao o nacionalnim zajednicama, poručujem da se demokracija društva ogleda u pravu manjina. Poruka je da nacionalne manjine nisu problem, nego rješenje. Mi moramo riješiti problem među hrvatskim većinskim narodom kojem i sam pripadam, a nacionalne manjine su naš ukras i sreća je da ih imamo. Pozivam na zajednički život jer je to budućnost ovoga grada i ove zemlje. U Zagrebu ne radimo to samo zbog nacionalnih manjina, niti drugih, nego zbog toga što smo civilizacijski dostigli tu razinu da smo normalni ljudi i ne dijelimo ljude nego živimo multikulturalnost i multietičnost. Poruka onima koji bi to htjeli promijeniti je – ne dirajte nacionalne manjine – rekao je Bandić.

Osim glazbenim i floklornim programom, manjine su se predstavile i revijom narodnih nošnji. Pred brojnom publikom na Zrinjevcu su prošetali članovi folklornih društava u crnogorskoj, bošnjačkoj, makedonskoj, albanskoj, austrijskoj, slovenskoj, srpskoj, mađarskoj, romskoj, ruskoj, češkoj, poljskoj, ukrajinskoj, bugarskoj, rusinskoj, ruskoj i slovačkoj nošnji.

U glazbeno-folklornom dijelu programa sudjelovao je «Montenegro» zbor Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore «Montenegro» s umjetničkim voditeljem Edinom Džaferagićem, članovi bošnjačkog KUD- a «Sevdah» koji su otplesali program «Kolo okolo», mađarski zbor MKD «Ady Endre» otpjevao je nekoliko pjesama, a ansambl SKD «Prosvjeta» pododbor Vojnić otplesao je «Bosilgradsko krajište» i «Vlaške igre». Slovensku manjinu predstavljao je trio klasične glazbe; Anja Žabkar, sporanistica, Matic Zakonjšek, tenor, i Ana Šostar, pijanistica, a makedonsku manjinu MKD «Ohridski biser» koji je izveo spelt makedonskih ora. Poljsku manjinu predstavio je ženski zbor «Wisla» udruge «Mikolaj Kopernik», a rusku manjinu zbor «Rjabinuška». Bugare je predstavljao folklorni sastav «Smoljan» koji je izveo splet bugarskih kola, a tri mlade i lijepe Ukrajinke iz KUD-a «Andrija Pelih» iz Šumeća otpjelave su nekoliko ukrajinskih pjesama. Mađari Zagreba u goste su pozvali članove Udruge Mađara iz Vukovara te su zajedno kuhali paprikaš i pekli tradicionalni mađarski kolač hungarikum.

Brojna publika je prisustvovala ovoj manifestaciji i izvođače nagradila velikim pljeskom te kušala autohtona nacionalna jela manjina. Među uzvanicima koji su pratili program, osim Bandića i Tolnauera, bili su Vladimir Bilek, saborski zastupnik, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Sektor za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine , Vesna Kusin, glumica Kostadinka Velkovska… Prisutni su bili svi predsjednici Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zagrebačke županije.

Program je vodila Karmela Vukov Colić, a proslavu Dana nacionalnih manjina organizirala je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Manifestacija Dan nacionalnih manjina nastavlja se otvorenjem izložbe fotografija nacionalnih zajednica koje je snimio slavni hrvatski ratni fotoreporter i umjetnički fotograf, nedavno preminuli Toni Hnojčik. Poslije otvorenja izložbe na Zrinjevcu će koncert održati orkestar Gradske muzike Kotor.