ZAGREBAČKI MAĐARI POSJETILI KVARNER

Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba je svoje članove, pripadnike mađarske manjine i prijatelje vodilo na jednodnevno studijsko putovanje u Rijeku, Lovran i Opatiju. Nije to bilo uobičajeno turističko putovanje, Mađari, naime, imaju vrlo značajne povijesne veze s Rijekom. O kakvim je vezama riječ, zagrebačkim Mađarima je povijest tog kraja, posebno Rijeke koja je 1868. prema aneksu Hrvatsko-ugarske nagodbe, tzv. Riječkom krpicom, potpala pod upravu mađarske vlade, objasnio mjesni turistički vodič Gergely Agoston, podrijetlom Mađar.

U vrijeme mađarskog upravljanja Rijekom, radi se o periodu od 1870. do kraja 19. stoljeća, izgrađeni su tržnica, kazalište, Guvernerova palača, zgrada pomorske kapetanije, palača Jadran, zgrada riječke lučke uprave…. Rijeka se tad razvila u jednu od najvećih europskih luka i značajno industrijsko središte. Riječki željeznički kolodvor je 1891. projektirao Ferenz Pfaff, glavni inženjer Ugarskih državnih željeznica, a mađarski arhitekt Alajos Hauszmann je projektirao gradski vodovod i Guvernerovu palaču čija je gradnja dovršena 1896.

Zagrebački Mađari bili su i u Marijanskom svetištu na Trsatu, zavjetnoj kapelicu mađarskih ratnih brodova (Sveti Stjepan, Viribus Unitus i drugi), a turistički vodič im je ispričao i zanimljive priče vezane za opatijske vile koje imaju veze i s povijesno poznatim mađarskim obiteljima.

Lovran je također bio grad omiljen Mađarima, u njemu su živjeli slavni mađarski slikar Árpad Feszty, koji je u tom gradu i umro 1914., te grof Gyula Andrássy.

Nakon obilaska Rijeke, Opatije i Lovrana, zagrebački Mađari su se družili sa sunarodnjacima s područja Kvarnera na zajedničkoj večeri. Organizator putovanja bilo je Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, čiji se tajnik Peter Sekereš pokazao vrlo sposobnim organizatorom ovog vrlo zanimljivog putovanja koje je još jedan doprinos očuvanju nacionalnog identiteta Mađara u Hrvatskoj.