ZAGREB ZA SREBRENICU

Donatorska večera «Zagreb za Srebrenicu» održana u Kristalnoj dvorani hotela Westin 9. prosinca 2016., koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba na inicijativu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, okupila je 600 uzvanika. Tom prigodom prikupljen je novac koji će biti utrošen za Memorijalni centar Potočari u koji svake godine 11. srpnja dolaze brojni posjetitelji odati počast žrtvama Srebrenice.

– Zagreb je večeras položio ispit; Zagreb voli uspjeh i uspješne, ali suosjeća s nemoćnima – rekao je Bandić dodajući da mržnja razara i ubija te da sve moramo činiti da više ne bude Srebrenice, Vukovara Škabrnje i drugih zločina.

Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, je istaknuo:

– Lijepo je i ponosno danas biti u Zagrebu i biti Zagrepčanin. Zagreb je pokazao što misli o Srebrenici, a povijest čovječanstva govori da treba zaustaviti ciklus zla, pa i na ovaj način na koji to večeras činimo. Šaljemo poruku ne ponovilo se više – izjavio je Omerbašić.

Iz Srebrenice je stiglo nekoliko majki, predstavnica različitih udruga koje svijetom promiču istinu o Srebrenici.

Jedna od njih je izjavila: “Sve su majke – majke i svaka je majčina suza iste težine. Naša djeca nemaju tvrtke, stanove, obitelj, posao – ona imaju samo svoje ime upisano u Memorijalnom centru Potočari.”

Među uzvanicima je bilo mnogo političara, bivših ministara među kojima su se isticali Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović, Vesna Pusić, Jozo Radoš, Anka Mrak Taritaš, Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, Fred Matić, Zlatko Komadina, Goran Beus Richtemergh, Branko Lustig, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine, Željko Zaninović, voditelj Službe za nacionalne manjine, Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica -Potočari, te veleposlanici nekih država….

Program u koje su nastupili; tamburaši KUD-a Frankopan, Renata Sabljak Nedžad Salković, zbor zagrebačke džamije Arabeske i drugi, vodio je glumac Zijad Grčić.