ZA JEDNAKOST ŠANSI OBRAZOVANJE JE KLJUČNO

Povodom Svjetskog dana Roma danas su u Gradskoj skupštini Grada Zagreba svečano uručeni ugovori za korištenje stipendija za školsku 2023./2024. godinu učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Broj stipendista povećava se iz godine u godinu otkako od 2012. Grad Zagreb stipendira učenike i studente romske nacionalne manjine. Ove je godine stipendije dobilo ukupno 108 učenika i studenata, za učenike stipendija iznosi 360 eura mjesečno, a za studente 500 eura.

Obraćajući se prisutnima Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, izjavio je: – Vrlo mi je drago što smo se okupili ovdje gdje su za romsku zajednicu donesene važne odluke koje se tiču vaše budućnosti i vašeg statusa u našem gradu. Prije svega, želio bih svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitati Svjetski dan Roma. Izuzetno mi je drago da ga obilježavamo na ovako konkretan način, a ne samo protokolarno. Pod konkretno mislim na uručivanje stipendija romskim učenicima i studentima – rekao je Klisović te istaknuo želju da pripadnici romske manjine budu integrirani građani i pridonose boljitku grada Zagreba kroz vlastitu individualnu sreću i boljitak. – Gradit ćemo ovaj grad zajedno – poručio je Klisović.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako mu je velika čast nastaviti tradiciju koja je započela prije dvanaest godina kada je Grad Zagreb donio odluku da se najboljim studentima i učenicima, pripadnicima romske manjine, dodjeljuju stipendije.

-Obrazovanje je bitno i ključno, ali osim stipendija imamo i druge politike za romsku nacionalnu manjinu. Veselim se izradi novog Akcijskog plana za provedbu nacionalnog plana uključivanja Roma. Kroz taj plan bavit ćemo se stanovanjem, socijalnim i zdravstvenim uslugama, te zapošljavanjem kako bi se romsku nacionalnu manjinu uključilo u gospodarski, obrazovni i društveni život grada. Htio bih proučiti da se znanje isplati, obrazovanje se isplati i trud koji uložite dok ste u školi i na fakultetu će vam se vratiti. Za jednakost šansi obrazovanje je ključno – rekao je Tomašević i čestitao Svjetski dan Roma.

Podjeli ugovora za stipendije prisustvovali su Ljiljana Klašnja, voditeljica Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Ramiz Ajdin, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nura Ismailovski, predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine, članice i članovi Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba, te romski učenici i studenti sa svojim roditeljima.