Vukovar: predstavljena knjiga “Stradanje Rusina u Domovinskom ratu 1991./92.”

Izvor:PRESS 032
VUKOVAR, U Domovinskom ratu ubijeno je, poginulo ili nestalo 97 Rusina, u progonstvo je otišlo njih 1.069 dok ih je 127 prošlo kroz srpske zarobljeničke logore, rečeno je na predstavljanju knjige “Stradanje Rusina u Domovinskom ratu 1991./92.”, autora Nikole Papa, održanoj u srijedu u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

“Ako znamo da je u Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu ubijeno, poginulo i nestalo 24. 074 osobe, onda ovih 97 Rusina ne predstavlja veliku brojku. Međutim, tih 97 Rusina predstvaljaju gotovo 3 posto cjelokupne rusinske zajednice u Hrvatskoj dok broj ubijenih i nestalih u cijeloj Hrvatskoj je 0,5 posto ukupnog stanovništva. Njihova smrt bla je veliki udarac za rusinsku zajednicu”, kazao je Nikola Pap.

Taj Vinkovčanin po življenju, rođen je 1948. godine u Mikluševcima u obitelji grkokatoličkog svećenika. U Vinkovcima živi od 1977. godine i aktivni je član Kulturnog društva Rusina toga grada kao i vinkovačke Grkokatoličke crkve.

Po njegovim riječima, od 97 ubijenih, poginulih ili nestalih Rusina u Domovinskom ratu, 55 je bilo civila, a 42 branitelja što, kako je kazao, dovoljno govori o karakteru agresije koja je 1991. godine bila nametnuta Hrvatskoj. Na predstavljanju knjige moglo se čuti i kako je u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo 356 branitelja rusinske nacionalnosti.

Imena svih ubijenih, poginulih i nestalh Rusina u Domovinskom ratu pročitao je Juraj Bičanić. Knjiga je izdana u nakladi Saveza Rusina Vukovar, a pored popisa svih ubijenih, poginulih i nestalih Rusina s kratkim životopisima i fotografijama, sadrži i niz grafikona te povjesne podatke o doseljavanju Rusina u Vukovarsko-srijemsku županiju.

ĐURO KARALIĆ