VIJENCI ZA HEROJE I ŽRTVE VUKOVARA

Počast gradu heroju Vukovaru i žrtvama koje je dao za slobodu, među kojima su i pripadnici nacionalnih manjina, posebno veliki broj Mađara, odali su 11. studenog 2017. članovi Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije. Predsjednik Koordinacije Imbro Berkeš i potpredsjednica Sanela Kantarević, te Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine ZŽ, i Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine ZŽ, predstavljali su Koordinaciju i položili vijence na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, Spomen-obilježju na Ovčari te u vukovarskoj Bolnici. Koordinacija tradicionalno svake godine odaje počast žrtvama Vukovara, a ovoga puta posjetili su i novootvoreni Memorijalni centar u vukovarskoj vojarni.

Vukovar je tijekom tromjesečnih napada 1991., koje je izvela bivša JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama, potpuno razoren, poginulo je više od tri tisuće civila i hrvatskih branitelja, a mnogi od njih su zarobljeni, mučeni i ubijeni te pokopani u masovnim grobnicama. Jedna je pronađena 1996. na Ovčari iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su pripadnici JNA i srpske paravojske odveli iz vukovarske bolnice, mučili i pogubili. Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtve Vukovara te je na tom mjestu postavljeno isto toliko bijelih mramornih križeva.

Tragedija Vukovara odjeknula je širom svijeta, a otpor malobrojnih i slabo naoružanih hrvatskih branitelja koji su 87 dana branili opkoljeni grad na koji su svakodnevno padale tisuće granata izazvao je divljenje najvećih vojnih stratega. No, tragedija grada heroja nije još završena jer se još uvijek traga za 291 nestalih.

U odavanju počasti žrtvama Vukovara članovima Koordinacije pridružili su se i Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Nacionalne zajdnice Bugara Hrvatske, te Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske.