VIJEĆE ROMA GRADA ZAGREBA PROSLAVILO DVADESET GODINA DJELOVANJA

Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba danas je u Novinarskom dom obilježilo dvadeset godina rada.  Uzvanicima se obratio predsjednik Vijeća Ramiz Ajdin podsjećajući na ulogu koju je ono odigralo u integraciji i rješavanju problema Roma, te zahvalio svima koji su sudjelovali u radu Vijeća.

-Velika je čast u ovako posebnoj prilici govoriti o donošenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je omogućio osnivanje manjinskih vijeća i o dvadeset godina rada Vijeća RNMGZ. U ovih dvadeset godina odmakli smo jako daleko, nismo više isti kakvi smo bili. Bitno je razgovarati, staviti problem na stol i zajedničkom suradnjom raditi na boljitku romske zajednice, ali i svih nacionalnih manjina u Zagrebu. Puno smo kao zajednica radili na sebi. Ovih dvadeset godina bilo je jedno veliko putovanje, hvala svima na doprinosu – rekao je Ajdin te govorio o akcijskom planu za Rome koji priprema Grad Zagreb i podršci koju daje Romima.

Na proslavi dva desetljeća Vijeća prisutnima su se obratili i Davor Bernardić, saborski zastupnik, Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Marta Kiš, predsjednica Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba. Događaju su prisustvovali Ana Marija Filko, predstavnica Gradskog ureda za kulturu, Marina Ivandić, predstavnica Možemo i Zagreb je naš, i Tanja Sokolić, predstavnica kluba SDP.

Ajdin je uručio zahvalnice Udruzi Romski san za izniman doprinos u poboljšanju kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine, postignutim rezultatima, te sudjelovanju u radu Vijeća, Ramanu Rakiju Fazlievskom, Zuhdiji Ahmetoviću i Jasminu Bajriću za izniman doprinos u radu Vijeća u pet mandata i unaprijeđenje položaja pripadnika romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nuri Ismailovski za izniman doprinos razvoju obrazovanja i unaprijeđenju položaja romske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, razbijanju stereotipa i predrasuda o Romima te borbi protiv diskriminacije, Ibrahimu Ismailovskom za izniman doprinos u radu Vijeća kao savjetodavnog tijela lokalne i regionalne samouprave i unaprijeđenju položaja romske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, Halidi Alijagić za izniman doprinos u radu Vijeća, postignute rezultate i kontinuirani rad na terenu, te Anki Dalipovski za aktivno sudjelovanje u društvenim aktivnostima, doprinos kulturnom razvitku te promidžbi Vijeća. Program je vodila romska slikarica i aktivistica Talita Jašarevski, a završen je domjenkom za uzvanike.