VEZENA KOŠULJA JE SIMBOL BORBE ZA SLOBODU, ONA U SEBI NOSI SVU PATNJU UKRAJINSKOG NARODA

U okviru manifestacije Rapsodija ukrajinskih boja u Zagrebu je povodom Svjetskog dana ukrajinske vezene košulje otvorena izložba ukrajinskih vezenih košulja i rukotvorina koju je organizirala Ukrajinska zajednica Grada Zagreba.

-Otvaramo izložbu povodom Svjetskoga dana ukrajinske vezene košulje koji obilježavamo svake godine svakoga trećega četvrtka u mjesecu svibnju. Na izložbi predstavljamo eksponate naših Ukrajinaca. Nešto je dovezeno prije pedeset godina iz Ukrajine, a nešto su radile naše žene ovdje. Ima i eksponata koji predstavljaju suvremenu vezenu ukrajinsku košulju. Namjerno smo htjeli pokazati ne samo tradicionalni dio nego i našu suvremenu baštinu. Ukrajinska vezena košulja za nas Ukrajince je simbol nade, vjere i ljubavi. Mi smo je u novijoj povijesti nekako drukčije od drugih naroda sakralizirali jer nam povijest to nalaže. U burnoj povijesti Ukrajine, posebno u zadnjih sto godina, vezena košulja je bila simbol borbe za nacionalni identitet, za slobodu, ona u sebi nosi svu patnju ukrajinskog naroda. Nije samo nešto što je baština i samo za muzej, nego je jedan dio identiteta onako kako mi sebe doživljavamo, pogotovo u zadnje vrijeme. Prerasla je u duhovni oklop za naše vojnike. Mi smo tu predstavili neke najsuvremenije tendencije i imamo izložena dva nova modela, na nesreću našu, tugu i bol, to su tzv. vojne vezene košulje. To je ono što naši dečki danas odijevaju za bojište i što naše vezilje vezu da im pruže moralnu potporu – kaže Marija Maleško, predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, koja je odjenula košulju na kojoj su prikazani u ratu uništeni ukrajinski gradovi.

Ukrajinske vezene košulje kroz povijest su rađene od konoplje i lana a vezilje su jednu vezle svakodnevno čak godinu dana. Danas ih šivaju od lana i pamuka, a vezu strojno. U kulturno-umjetničkom programu na otvorenju izložbe sudjelovali su Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Dnjipro“ Rijeka i glazbeni ansambl „Ščedryk“ Ukrajinske zajednice Grada Zagreba. Događaju su prisustvovali Ljiljana Klašnja, izaslanica gradonačelnika Zagreba, voditeljica Službe za nacionalne manjine, Tibor Varga, zamjenik predstojnika Stručne službe Savjeta za nacionalne manjine RH, i Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne zajednice Grada Zagreba.

Izložba će ostati otvorena do 1. lipnja 2023. u Ukrajinskom domu u Tomićevoj 2 u Zagrebu.