VELIKI PLJESAK ZA UHLJEBA

Kako se najlakše i naisplativije uhljebiti pokušao je u polusatnoj monodrami “Politikum Ruthenorum” odgovoriti Tomislav Rac, njen autor, redatelj i izvođač. Odigrao je spomenutu monodramu 2. ožujka na improviziranoj kazališnoj sceni u restoranu Casablanka u Zagrebu, na kulturnoj večeri Rusina koju je organizirao mr. sc. Irinej Mudri, predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Rac se uživio u ulogu seljaka kojemu su djeca otišla u inozemstvo u potrazi za boljim životom, a on ne znajući što bi sa sobom razmišlja je li bolje uhljebiti se u političkoj stranci, sportskom klubu ili negdje drugdje. No, dok razmišlja što sa sobom, ne zaboravlja ni svoju suprugu koju želi egzistencijalno zbrinuti na radnom mjestu glasnogovornice. Monodrama je svojom društvenom aktualnošću oduševila publiku koja je napunila restoran do posljednjeg mjesta pa je Rac pozdravljen velikim pljeskom.

Ovaj umjetnik-amater član je KUD-a «Joakim Hardi» iz Petrovaca čiji su članovi nastupili na kulturnoj večeri Rusina kao i svaki put dosad kad ta manjina organizira kulturne programe. Članovi KUD-a «Joakim Hardi» izveli su rusinske pjesme i plesove na zadovoljstvo prisutnih zagrebačkih Rusina koji su mlaobrojni, ali ponosno čuvaju svoj nacionalni idenitet.