VEČER MAĐARA – RASPJEVANO ZAJEDNIŠTVO

Na Mađarskoj večeri, održanoj 4. lipnja 2016. u Internationalu u Zagrebu, proslavljen je Dan Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i upriličen susret starih i novih članova Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“.

Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Republike Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, pozdravio je nazočne, a posebno gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

-Kao i svake godine dosad, gradonačelnik Bandić je došao na našu zabavu. Zahvaljujem mu na svemu što je učinio za nas. Također pozdravljam i gospođu Elizabetu Knorr, voditeljicu Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, i zahvaljujem što zajedno sa svojim timom pomaže vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina – rekao je Balaž Piri. Također je istaknuo dugogodišnju suradnju s Imbrom Berkešem, predsjednikom Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, i predstavnikom mađarske nacionalne manjine Zagrebečke županije. Zahvalio je na dolasku i Jurju Bahniku, predsjedniku Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Šuipu Ziberiju, predsjedniku Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Rašku Ivanovu, predsjedniku Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj, Oskar Arlant, predstavnik talijanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te Galini Kovačević, predstavnici ruske nacionalne manjine Grada Zagreba i članovima vijeća.
Balaž Piri je naglasio:

-Danas se u Mađarskoj obilježava Dan nacionalnog jedinstva Mađara pa smo i mi odlučili obilježiti Dan Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji smo dosad obilježavali u studenom. Udružili smo se s MKD «Ady Endre» jer želimo time pokazati zajedništvo Mađara u Zagrebu i Hrvatskoj – rekao je Balaž Piri te pozdravio Máriu Ranogajec-Komor, predsjednicu MKD-a “Ady Endre” koje djeluje već 84 godine u Zagrebu.

Predsjednica Ranogajec-Komor izjavila da je vrlo sretna zbog zajedništva zagrebačkih Mađara.

-Pozdravljam sve prisutne, a posebno stare članove MKD “Ady Endre” koji su izgradili ovo društvo – rekla je Ranogajec-Komor.

Nakon domaćina, nazočnima se obratio Milan Bandić i istaknuo da je već 16 godina na čelu Zagreba, a tijekom osam godina gradonačelnikovanja vozač mu je bio Šandor Galamboš, zagrebački Mađar.

-Uvijek sam imao potporu nacionalnih manjina, a moj najveći program je multikulturalnost, multinacionalnost i multikonfesionalnost grada Zagreba. Sretan je čovjek koji u svojem srcu ima mjesta za drugog čojveka i koji može svoju sreću podijeliti s drugim. Ja to jesam – rekao je Bandić.

Među brojnim uzvanicima je bila i glumica i glazbenica Kostadinka Velkovska, zagrebačka Makedonka, koja je dio Bandićeva tima.

Nakon pozdravnih riječi uslijedila je večera i zabava. Cijelu večer su bez predaha svirali i pjevali članovi glazbene skupine Tripolski iz Bečeja u Vojvodini. Ti glazbenici već tradicionalno sviraju na Mađarskoj večeri u Zagrebu, a ove godine u pjesmi su im se pridružili i raspjevani sudionici proslave na čelu sa Zoltanom Balažem Pirijem.

Organizator Mađarske večeri bili su Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i MKD “Ady Endre”.