UMRLA JE KOSTADINKA VELKOVSKA

Glumica i šansonijerka Kostadinka Velkovska umrla je u 76. godini u Zagrebu. Makedonka po nacionalnosti, rođena u Skoplju, u Zagrebu je živjela od 1968. kada je došla na studij glume na Akademiju dramskih umjetnosti. Velkovska je cijeli radni vijek bila angažirana u Kazalištu Kerempuh.

-Prihvatila sam sva pravila igre ovoga grada i ovoga naroda i za sebe kažem da sam Hrvatica makedonskog podrijetla. Nisam se odrekla Makedonije, ona je u meni, nitko mi je neće uzeti, ali živim tu i svi problemi ove države su i moji. Ime sam stvorila u Zagrebu – izjavila je Velkovska prije nekoliko godina u razgovoru za portal www.nacinalanemanjine.hr.

Odigrala je više od stotinu uloga, za uloge Kate u “Svoga tela gospodar” i Marije Berković u “Pod Krležinom glavom” nagrađena je “Zlatnim smijehom” na Danima satire. Nastupala je Velkovska i na brojnim koncertim, snimila je album makedonskih balada 1987. S Damirom Podkrajcem, bivšim suprugom, te Ladom Kos i Ladom Leskovarom činila je kvartret. Napravili su mjuzikl “Mačak u trapericama” i izvodili ga po Austriji, Njemačkoj i u Francuskoj.