UMJETNIKOVO SRCE KUCALO ZA ŽRTVE FAŠIZMA

Kod središnjeg spomenika u Spomen-parku Dotrščina, danas je u sjećanje na žrtave fašizma, Gildo Bavčević izveo perfomans „Otkucaji“. Bavčević je stajao pokraj spomenika raskopčane košulje i pomoću mikrofona zalijepljenoga za tijelo te preko zvučnika ozvučio otkucaje srca, a svaki otkucaj bio je za jedno srce ubijenih od 1941.-1945. u Zagrebu. Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje je ustaški režim u vrijeme nacističke okupacije ubio nekoliko tisuća ljudi.

Memorijalni perfomans izvodi se već tradicionalno povodom Svjetskog dana mira u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Rad «Otkucaji“ Gilda Bavčevića, multimedijalnog umjetnika i asistenta na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odabran je na javnom natječaju o čemu je odluku donio žiri: Antun Maračić, Zoran Pavelić i Saša Šimpraga.

Osim perfomansa, na Dotrščini je podignuta i spomen-ploča na kojoj je uklesana pjesma «Dotrščina» književnika Aleksandara Huta Konoa koja govori o majci koja je, dok su je vodili na strijeljanje s ostalim Židovima i Srbima, šestomjesečnu kći ostavila u snijegu nadajući se da će joj tako spasiti život.

Aleksandar Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, obratio se prisutnima; umjetnicima i antifašistima te poručio da je Virtualni muzej Dotrščina, prema mišljenju svjetskih aktivista, jedan od najboljih primjera kulture sjećanja.