ULTRAMARATON VUKOVAR-SREBRENICA

Povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji s Udrugom Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske-Ogranak Grada Zagreba, organizira V. ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji će biti održan od 6. do 10. srpnja 2016.. Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Predsjedništva Bosne i Hercegovine te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Namjera organizatora je podsjetiti na sve nevino stradale građane tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Povezivanjem gradova – žrtava – Vukovara i Srebrenice organizatori ultramaratona žele podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao odraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

U V. ultramaratonu sudjelovat će četiri maratonca od kojih su tri hrvatska branitelja sa statusom ratnog vojnog invalida. Maratonci će u pet etapa prijeći 227 km između Vukovara, start je na Ovčari, i Srebrenice, cilj Potočari. Na nekim dionicama ultramaratonacima će se pridružiti trkači koji sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Polazak je predviđen 6. srpnja 2016. u 9 sati ispred Memorijalnog centra Ovčara.