UČENICI ALBANSKOG JEZIKA POSJETILI KOSOVO I ALBANIJU

Posljednjeg tjedna u travnju učenici albanskog jezika iz nekoliko hrvatskih gradova bili su na radnom izletu u Kosovu i Albaniji. Organizirala ga je Udruga Albanaca Istarske županije u suradnji s Unijom Albanaca u RH i Vijećem Albanaca Istarske županije. Na izletu su bila 33 učenika dopunske nastave na albanskom jeziku iz Pule, Poreča, Rovinja, Medulina, Rijeke, Karlovca i Zagreba. Učenici su bili u pratnji učiteljica Lize Kajtazi i Merite Mullajupi, predstavnika udruge i roditelja, te Ymera Avdiua i Nuhia Gashija iz Ministarstva dijaspore i Ministarstva obrazovanja. Učenici iz Hrvatske tijekom petodnevno izleta upoznali su nastavni proces na Kosovu u Osnovnoj skoli „Heronjet e Dukagjinit“ Gllogjan, albansku povijest i kultur, te posjetili gradove Prištinu, Prizren, Dečan, Gjakovicu, Kruju, Drač, Tiranu, Berat i Apolloniu.

Radni izlet «Upoznavanje s domovinom» već sedmu godinu zaredom organiziraju Ministarstvo dijaspore i strateških investicija i Ministarstvo obrazovanja Republike Kosovo. U vladi Republike Kosovo upriličeno je primanje za sudionike izleta, a Udruga Albanaca Istarske županije odlikovana je za doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta. Odlikovanje je dodijelio zamjenik ministra infrastrukture Rexhep Kadriu, a u ime udruge primila ga je Merita Hoxha.

Projekt je realiziran sredstvima Istarske županije, Unije Albanaca u RH, Vijeća albanske nacionalne manjine grada Pule, Ministarstva dijaspore i strateških investicija Republike Kosovo i Ministarstva obrazovanja Republike Kosovo.