U EMOCIJAMA SU SVI JEDNAKI I NEMA NIKAKVE DISKRIMINACIJE

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena je večeras izložba slika Emocije romske slikarice i aktivistice Talite Jašarevski. Osim njenih slika, posthumno je izložen i Romski svijet Kasuma Cane. Jašarevski je Romkinja iz Zagreba, rođena u Njemačkoj, i grafička dizajnerica koja je od ranog djetinjstva imala kist i boje u rukama i crtala. Da je nadarena za likovnu umjetnost osvijestila je u osnovnoj školi, a njen su umjetnički razvoj podržali i roditelji te je završila srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.-Ne želim pretvoriti umjetnost u posao jer je to svijet koji želim zadržati za sebe. Zbog toga ne prodajem svoje radove nego ih darujem rodbini i prijateljima – izjavila je Jašarevski prije nekoliko godina u razgovoru za www.nacionalnemanjine.hr.

-Izložba se zove Emocije jer smo u emocijama svi jednaki. Nema tu mjesta za nikakvu diskriminaciju. Izložila sam 22 rada; platno, akril na platnu, boje na papiru i  grafitnu olovku na papiru. Ima svega, od ženskih motiva, apstrakcije do romskih motiva… Izložba je interaktivana, ispod svake slike je QR kod i kad se skenira čuje se pjesma koja je povezana sa slikom. Nikad nisam sanjala da ću imati radove izložene u Klovićevim dvorima i ovo mi je velika čast. Mislim kao da nije moguće da se ovo događa i nisam sigurna da će se ikad ponoviti – izjavila je Jašarevski na otvorenju izložbe.

Kasum Cana bio je romski aktivist i samouki umjetnik koji je u Zagreb stigao 1984. kada je u Prizrenu na Kosovu prekinuo školovanje. Neko vrijeme radio je kao soboslikar, a poslije se počeo baviti slikarstvom, fotografijom i pisanjem poezije. Canine grafike je Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je organiziralo izložbu, ustupio Haris Tahirović Jelenc. Vijeće je zahvalno Galeriji Klovićevi dvori na mogućnosti da pripadnici romske manjine budu dio kulturnog i javnog života Zagreba, a predsjednik Vijeća Raman Raki Fazlievski uručio je Jašarevskoj i Tahiroviću Jelencu zahvalnice za promicanje romske kulture.

-Ovo je izuzetno značajno za romsku manjinu, zahvaljujem ravnatelju Klovićevih dvora Antoniju Picukariću koji je omogućio da mi Romi možemo u ovako velebnom zdanju izlagati. To je za budućnost Roma veliki korak. Nadamo se da će mlade generacije ići Talitinim stopama – rekao je Fazlievski. Otvorenje izložbe na gitari pratio je makedonski Rom Orhan Asan, student sociologije u Zagrebu. Izložba je interaktivna i za potpuni doživljaj potreban je mobilni uređaj s aplikacijom za čitanje QR kodova i slušalice.