TRIBINA O ZNANSTVENIM REZULTATIMA PROFESORA LÁSZLA BULCSÚA

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj organiziralo je znanstvenu tribinu i predstavljanje knjige povodom Dana mađarske znanosti održanu u Institutu Liszt, Mađarskom kulturnom centru Zagreb. Tema predavanja bilo je Jezikoslovlje i opstojnost Znanstveni rezultati profesora Lászla Bulcsúa. Znanstveni rezultati profesora Lászla Bulcsúa. Predavači su bili: Damir Boras, Digitalizacija i EU jezici, Zdravka Matišić, Skrb za očuvanje i napredovanje materinjeg mu jezika, Marko Tadić, Uloga jezičnih tehnologija u održivosti jezika, Károly Szkála, Nazivlja u informatici i računarstvu, i Bojan Marotti, predstavljanje knjige Lučar cijelosti.

László Bulcsú rođen je u Čakovcu 1922. godine. Diplomirao je elektrotehniku u Budimpešti, a slavistiku na Sveučilištu u Zagrebu 1952. godine. Od 1955. do kraja života bio je vrlo cijenjen predavač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Djelo profesora Lászlóa obilježila su postavljanja strožih pravopisnih pravila i razvoj hrvatskog nazivlja. Veliku pažnju je posvetio čistoći jezika, zaštiti hrvatskoga jezika i otklanjanju utjecaja ruskog, srpskog, turskog i arapskog jezika. Kao inženjer elektrotehnike i tekstopisac s velikim je uspjehom obogatio hrvatski stručni jezik na području elektronike i računarstva. Kada je World Wide Web još bio u povojima, godine 1994., László Bulcsú i Karolj Szkala, na internetskom komunikacijskom forumu prvi su objavili rječnik hrvatskih stručnih pojmova. Mnogi od ovih izraza i danas su u svakodnevnoj upotrebi. Kao inženjer, informatičar i lingvist, inicirao je korištenje matematike, informatike i računarstva u analizi jezika. Prvi je uveo računalnu obradu hrvatskih tekstova koju je kasnije dodatno razvijao Sándor Dembitz. Godine 1959. profesor László održao je tečaj strojnog prevođenja uz pomoć računala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. To je također bila globalna novost u vrijeme kada je pristup računalima bio velika rijetkost s izrazito skromnim mogućnostima programiranja. Prof.dr. sc. László Bulcsú, 1996. bio je jedan od osnivača Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj (DMZUH).

Pokrovitelji predavanja su Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“ i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Program je realiziran uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.