TRAVANJSKE AKTIVNOSTI MAĐARA

Tijekom travnja pripadnici mađarske zajednice u Zagrebu imali su nekoliko važnih aktivnosti. Prva je bila 2. travnja kada je održana redovna izborna sjednica Skupštine Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre” za 2022. godinu. Nakon izvješća o radu, izbrano je novo rukovodstvo. Za novog predsjednika izabran je László Molnár, koji je predstavio novo predsjedništvo i svoj program.

Povodom obljetnice rođenja prvog demokratski izabranog premijera Mađarske dr. Józsefa Antalla (1932.-1993.), Hrvatsko-mađarsko društvo prijateljstva iz Zagreba, u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, 8. travnja položilo je vijence kod njegova spomenika koji je postavljen 2002. godine u Zagrebu. Vijence su položili: dr. Csaba Demcsak, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Tanja Horvatin, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a u ime zagrebačkih Mađara vijenac su položili Zoltan Balaž-Piri, predsjednik Vijeća, s Lászlóm Molnárom, predsjednikom MKD „Ady Endre“ i Marikom Komor Ranogajec iz Hrvatsko-mađarskog društva prijateljstva. Bista u ulici Józsefa Antalla, koju je podigla mađarska zajednica prije 20 godina, jedina je Antallova bista izvan granica Mađarske. Prisutnima su se obratili dr. Csaba Demcsak i Tanja Horvatin, a program je vodio Peter Sekereš, tajnik Vijeća i Društva prijateljstva.

U Mađarskom kulturnom centar Liszt u Zagrebu održan je književno-glazbeni program: „Konj umire, ptice izlijeću” povodom Dana mađarskoga pjesništva posvećen 100. obljetnici pjesme „A ló meghal, a madarak kirepülnek” mađarskog pjesnika Lajosa Kassáka, te njenom najnovijem prijevodu na hrvatski jezik. Predavači su bili Ana Sekso Milković i Jolán Mann.

Odred izviđača Mađara “Zrínyi Miklós” uključio se u program „Šumoborac“ Saveza izviđača Hrvatske. Ovo mjesečno obiteljsko druženje 10. travnja organizirano je u okolici Ivanića uz pošumljavanje, sadnju mladica u obližnjoj šumi, a u akciji je sudjelovalo 35 članova koji su za nepuna tri sata posadili 400 sadnica. Sudjelovanjem i drugih odreda izvođača ukupno je toga dana posađeno više od 3000 stabala.

Pored ekološkog aspekta sadnje drva i boravka u prirodi, organizirano je i  logorovanje. Organiziran odlazak i povratak autobusom osiguralo je Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i ručak koji su pripremili striček Peter, tete Kati i Ana. Mjesečna obiteljska okupljanja Mađara odvijaju se u organizaciji Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, MKD-a „Ady Endre“ i Odreda izviđača Mađara “Zrínyi Miklós”.

Nakon dvije godine stanke, u nedjelju 18. travnja Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i MKD „Ady Endre“ organizirali su tradicionalni uskrsnji doručak za članove mađarske zajednice u Zagrebu. Bila je to prilika nakon uskrsnog bogoštovlja, da se ponovno sastanu uživo članovi mađarske zajednice u Zagrebu u obiteljskoj atmosferi. Biskup reformirane crkve u Hrvatskoj, Peter Sen blagoslovio je blagdanski stol prije blagovanja. Najvažniju sastavnicu tradicionalnog blagdanskog doručka, šunku i jaja, osiguralo je Vijeće, dok su ostale slasne delicije priredile vješte ruke članova MKD „Ady Endre“. Njegovanje tradicija u praksi može biti i vrlo ugodna zanimacija, a s obzirom da se uz bogatu trpezu i život čini ljepšim, prisutni su u obiteljskom i svečarskom raspoloženju proveli blagdansko prijepodne.

Objavljeno je 2. dopunjeno izdanje knjige Dénesa Sokcsvitsa: Povijest Hrvatske od 7. stoljeća do danas u izdanju MKD „Ady Endre“ iz Zagreba. Predstavljanje knjige na mađarskom jeziku održano je 19. travnja 2022. u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu u sklopu već tradicionalne Mađarske tribine realizirane u suradnji Društva znanstvenika i umjetnika Mađara u Hrvatskoj, Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Knjigu je predstavio autor. Knjiga je izdana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Plesači i citraši Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ iz Zagreba nastupili su u Trojeglavi na Danima mađarske kulture u organizaciji Mađarske zajednice iz Dežanovca. Nastupili su još zbor udruge domaćina, zbor Udruge DZMH iz Kotline, plesači Udruge DZMH iz Belog Manastira, kao i plesači i svirači Udruge Zajednice Mađara iz Pisanice.