TRADICIJA, OBIČAJI I MAJALES ZAGREBAČKIH ČEHA

Radost druženja i ljepotu nacionalnih običaja Česi su pokazali na tradicionalnoj češkoj zabavi Majales i promociji češkog prijevoda knjige “Tradicija i običaji zagrebačkih Čeha” Jarmile Kozak Marinković održanih 21. svibnja 2016. u Češkom domu u Zagrebu u sklopu Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu.

Knjiga govori o suživotu zagrebačkih Čeha i Hrvata, a bit će prezentirana i u Češkoj s ciljem zbližavanja Hrvatske i Češke te će informativno poslužiti Česima koji namjeravaju turistički posjetiti Zagreb i Hrvatsku. Brojna publika je nakon promocije uživala u Majalesu na kojoj su Česi ugostili i svoje prijatelje Zagrepčane te ih upoznali sa svojom nacionalnom kulturom. Majales je zabava koju Česi održavaju u mjesecu svibnju. Noć prije te zabave češki mladići u okrilju mraka ispred kuće željene djevojke ostavljaju maipan – mlado grabovo ili bukovo drvo kojemu je sačuvan gornji dio krošnje koju ukrašavaju raznobojnim vrpcama. Što je drvo veće to je znak da se mladiću djevojka više sviđa, no veličina drveta znači i natjecanje među mladićima u osvajanju odabrane djevojke. Noć poslije održava se zbava majales u čast ljubavi među mladima i buđenja prirode. U službenom dijelu Majalesa sudjelovali su članovi društva Češka beseda Zagreb koji su izveli češke narodne pjesme i plesove. Oduševljena publika je posebno toplo pozdravila najmlađe članice Češke besede koje su izvele tradicionalne češke plesove. Publiku je tijekom Majalesa zabavljala i glazbena skupina iz Daruvara izvodeći pop i rock glazbu.

Organizatori su bili Češka beseda Zagreb i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba te njihovi predsjednici Alenka Štokić, predsjednica ČBZ, i Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća ČNMGZ.