TONI POLITEO IZLOŽIO KOLEKCIJU SLOVENSKE KERAMIKE

Umjetnik, kolekcionar i galerist Toni Politeo večeras je u Slovenskom domu Zagreb predstavio kolekciju Keramičke industrije Liboje – KIL, slovenske tvornice vrlo bogate povijesti industrijskog i umjetničkog oblikovanja kućanske i dekorativne keramike, koja je stekla svjetsku slavu. Izložbu je otvorio Darko Šonc, predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Politeo je rođen 1951. u Beogradu. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost i Pedagošku likovnu akademiju. U ULUPUH se učlanio 1974. i otad djeluje kao samostalni umjetnik. Grafički je dizajner, a u Galeriji Forum organizirao je prvu aukciju umjetničkih djela koja je bila temelj za sve daljnje aukcije u bivšoj državi i u Hrvatskoj. Godine 1978. u renesansnom dvorcu pjesnika Petra Hektorovića u Starom Gradu na Hvaru otvorio prvu privatnu galeriju u Jugoslaviji i zemljama socijalističkog bloka. Ta galerija danas nosi naziv Zbirka Politeo i sadrži više od 400 djela domaćih i inozemnih umjetnika.

Izlagao je na međunarodnim festivalima galerista: Art expo, New York, 1981., Westfalenhalle, Dortmund, 1984., SAGA 89., Grand Palais, Pariz; The 1st TIAS, Tokyo International Art Show, Tokyo 1991., ARS-ANTIQUITAS-FLORA, Ljubljana 1991., ARCO, Madrid 1993., Okinawa, Prefectural Museum of Art, Japan, 2008. i Shenzhen, Kina 2018.